Изграждат система за видеонаблюдение в Пловдивска област

Кметовете на всички общини в област Пловдив ще подпишат Меморандум и ще създадат работна група от специалисти и представители на ОДМВР, която да по изготви проект за създаване на  единна система за видеонаблюдение и общ координационен център, разположен на територията на Областна администрация Пловдив. Това решение беше взето на срещата по въпросите на сигурността. На нея беше решено да се изготви цялостна концепция за единна видеосистема, която да има единно управление и може да бъде надграждана в бъдеще. Това е пилотен проект за пловдивска област и първият по рода си в страната.
Системата ще бъде с общ софтуер и ще се изгради в няколко кръга. Община Пловдив вече е разработила такъв проект, който включва 11 входно-изходни артерии на града. Вторият етап ще обхване входно-изходните артерии на общините, а третият – на областта.
Изграждането на системата ще допринесе за по-доброто опазване на обществения ред и сигурността на населението, както и до повишаване на разкриваемостта на престъпленията. Системата ще дава възможност за разпознаване на номера на МПС и лица, ще бъдат наблюдавани пътни артерии и стратегически обекти. От общия координационен център ще може да се да се наблюдават всички видеокамери на територията на областта и да се проследява в реално време криминологичната обстановка по места. Така ще се оптимизира работата на служителите на МВР с оглед на по-доброто покриване на съответните региони. 
Към проекта ще може да се интегрират вече съществуващите локални мрежи за видеонаблюдение, които са изградени в много населени места, като се допълнят техническите им параметри и се пригодят към единния софтуер. Най-важният етап е изграждането на оперативен център за видеонаблюдение, който ще е разположен в сградата на II РПУ. Контролният център ще бъде свързан с националните служби за сигурност. 
Меморандумът, който ще бъде подписан на 24 ноември от кметовете на 18-те общини, ще предостави водеща роля на Община Пловдив за разработката и координацията на проекта, защото тя вече има опит с изграждането на система за видеонаблюдение. 
Областна администрация ще координира и внесе искане за отпускане на необходимите средства за изграждане на системата.