Прокуратурата с нови производства за изборни нарушения

Нови досъдебни производства за престъпления срещу изборните права, образувани след първия тур на изборите в Софийския апелативен район

Две досъдебни производства във връзка с провеждането на изборите на президент и вицепрезидент на Република България са образувани в Районна прокуратура – Дупница за извършено престъпление по чл. 168, ал. 2 от Наказателния кодекс – упражняване на избирателното право два или повече пъти при един избор.

И в двата случая производствата се водят по постъпили жалби от упълномощен представител на инициативен комитет. В тях се твърди, че конкретни лица били допуснати до гласуване в секция в гр. Дупница, като са вписани допълнително в избирателните списъци под черта, а едновременно с това същите лица упражнили правото си на глас и в друга секционна избирателна комисия, където са вписани в избирателния списък. Наблюдаващият прокурор възложил незабавна проверка на органите на РУ на МВР Дупница, след което са образувани досъдебни производства.

Общо девет досъдебни производства са образувани от прокуратурите в Софийския апелативен район във връзка с провеждането на президентските избори и референдум на 6 ноември 2016 г. Те се водят за престъпления по чл. 309, ал. 1, по чл. 167, ал. 2 и по чл. 168, ал. 2 от НК – съставяне на документ с невярно съдържание, предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, гласуване два пъти при един избор.

В района на Апелативна прокуратура – София са образувани 126 преписки, касаещи изборите и националния референдум, като по отношение на 98 от тях са постановени откази. Пет сигнала са изпратени до други компетентни органи.