Томислав Дончев: Бюджет 2017 е първият балансиран от години насам

Редно беше бюджетът да се изтегли, но е съвършено безотговорно в тази ситуация държавата да се оставя без бюджет

В Бюджет 2017 са планирани редица придобивки – повече пари за учителите, повишаване на минималната работна заплата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.
По думите му това ще е първият бюджет от много години насам, който ще е балансиран. „Има шанс държавата да излезе на излишък, нещо, което не е ставало от 2009 година насам”, посочи той пред БНТ. "Това би се приело и като действие на инат", каза още той.
 
Що се отнася до загубата, която претърпя партията му на президентския вот, Дончев заяви, че тя е резултат от начина, по който са се държали в последните 2 години. „Нормално е да казваме, че сме сбъркали в кампанията, но аз няма да кажа подобно нещо. Щом сме загубили, очевидно имаме проблеми. Традиционно ниското одобрение към парламента може би е оказало влияние на представянето на Цачева, което ние не сме отчели. Парламентарният опит на г-жа Цачева, което трябва да е плюс, се оказа минус. Трябва да се направи детайлен анализ”, отчете със съжаление Дончев.
 
Вицепремиерът бе категоричен, че парламентарните избори, които чукат на вратата, трябва да се проведат по нови правила. „Факт е, че деленето на райони изисква време, но няма друг вариант. При този резултат от референдума, няма значение дали той е валиден. Изборните правила  трябва да се променят и е добре това да се случи максимално рано”, подчерта той.