Зам. -министърът на отбраната Запрянов ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи“ на ЕС

В рамките на форума ще бъде обсъден планът за прилагане на приоритетите на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи“ на ЕС Заседание на Съвета „Външни работи“, с участието на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, ще се проведе на 14 и 15 ноември 2016 г., в рамките на словашкото председателство на Съвета на ЕС. Делегацията от Министерството на отбраната ще бъде ръководена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

В рамките на форума ще бъде обсъден планът за прилагане на приоритетите на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Ще бъдат приети заключения по новото ниво на амбиция на ЕС, развитието на отбранителните способности и взаимодействието със страни-партньори. Наред с това министрите на отбраната ще дискутират сътрудничеството между ЕС и НАТО и военноморската операция на Европейския съюз в Средиземно море. На заседанието на направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат министри на отбраната ще бъдат обсъдени ключови въпроси от дейността на Агенцията и  ще бъде приет бюджета й за 2017 г.