"Ислямска държава" обучава бойци да се преобразят на бежанци в Европа

Девет от терористите, организирали атака в Париж на 13 ноември 2015 година, са стигнали до Европа именно като бежанци

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" специално обучават свои съмишленици да се преобразят на бежанци, за да попаднат в Европа в общия поток на мигранти. За това предупреждават от Разузнавателнателната служба на Германия (БНД). Информацията е публикувана в германския вестник Welt am Sonntag в статия, посветена на годишнината от парижките терористични атаки от 13 ноември 2015 година, цитирана от ТАСС.

По данни на федералната разузнавателна служба "Ислямска държава" готви бойците си да се слеят с множеството бежанци и да притихнат, да не се изявяват много. Бойците отработват възможно най-доброто поведение при разпит в полицията, а така също и своите бъдещи действия при кандидатстване за предоставяне на убежище.

От БНД са установили, че девет от терористите, организирали атака в Париж на 13 ноември 2015 година, са стигнали до Европа именно като бежанци.

По последни данни на германските служби, терористите са планирали нападение не само във Франция, но и в Холандия. В електронните устройства, които принадлежат на бойците Ибрахим Баркауи и Наджим Лахрауи, организирали терористичната атака в Брюксел от 22 март 2016 година, са намерени съответстните планове.

В един от файловете е намерена написана на френски език организационната структура на терористите, от което става видно, че терористите са разделяли "сферата на отговорност".

Освен това "френската група", която нападна концертната зала Батаклан и "иракската група", която атакува футболния стадион Stade de France в Сен-Дени, съществуват още две групи: "група на метрото" и "група на летището". Първата от тях е длъжна около година по-рано да атакува парижкото метро. Втората - летище "Схипхол" в Амстердам.

БНД попадна на терористите, след като Салах Абдесалам (роден и израснал в Белгия, 26-годишен французин от магрибски произход) се срещнал в германска гостилница в немския град Улм с двама съучастници и са подготвили взривни устройства. Срещата е станала през октомрви 2015 година, малко преди атентатите в Париж.

Един от терористите, участвал на сбирката, все още не е заловен. По предварителни данни, е успял да напусне Европа и да се добере до Сирия.