Сотир Цацаров: Можем да говорим за "истински" референдум

Изборната обстановка е спокойна навсякъде, увери главният прокурор

231 сигнала за нарушения са подадени в прокуратурите в цялата страна от първия тур до днес, като по 173 от тях са постановени незабавни откази заради липсата на извършено престъпление. Това каза пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Той допълни още, че са образувани 13 досъдебни производства свързани с купуване на гласове, документни престъпления и за гласуване два пъти.

Цацаров коментира и резултатите от референдума. По думите му, заради недостига на 12 027 гласа не може да се говори за референдум, който да постигне целите си, предвидени в закона. По думите му, провелият се референдум има друга страна:

"При положение, че имаше толкова масово участие от страна на населението, при положение че за първи път говорим, мога смело да го кажа за истински референдум, който се проведе при истинска активност - избирателна на референдум и при едни въпроси, особено единия от тях, за мен лично много ясно и много точно зададен, и в същото време много важен за бъдещето на страната, мисля, че без да давам съвети никому, и без да навлизам в политическата територия, отговорност на политическите партии, парламентарно представени, е тези въпроси да произведат този ефект, който биха произвели, ако имаха още 12 000 гласа. Останалото би било много нелеп опит за загърбване на нещо, което се е случило и което съществува като обществена настройка", коментира главният прокурор.