България избира президент

Днес 6 859 390 български граждани избират държавен глава

На балотаж се явяват кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепеният от БСП Румен Радев.

Освен за двамата кандидати избирателите могат да гласуват с опция "не подкрепям никого".

Избирателните секции отварят в 7 часа, а гласуването ще продължи до 20 ч. Ако към 20 ч. все още има опашка от гражсани, гласуването се удължава с 1 час, като председателят на секционната избирателна комисия събира личните карти на желаещите а дадат своя вот.

Днес ще работят 12 340 секции.

Освен за президент днес се провежда балотаж и за кмет на столичния район "Младост".

Бюлетините за двата вота се сгъват от член на комисията преди да бъдат подадени на избирателите. Преди това бюлетината трябва да бъде показана на избирателя, за да се увери, че върху нея няма отбелязване, след което се поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината. След това членът на СИК сгъва бюлетината на две, така че горният й край да стига до перфорираната линия за откъсване на номера в долния десен ъгъл и да не се виждат опциите за гласуване.

Член на СИК трябва да предупреди избирателя, че след отбелязване на вота си трябва да сгъне бюлетината по същия начин. Бюлетини, сгънати по друг начин, също се признават за валидни, стига да не разкриват вота.

В случай, че избирателят сбърка при отбелязването на вота, има право да получи нова бюлетина от комисията.

Служителите на звената на дирекция "Български документи за самоличност" издават и през днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас.