Средната работна заплата в Пловдивско достига 844 лева

Мисия Пловдив

12-11-2016, 19:26

Снимка:

интернет

Автор:

Роси Добринова

Всичко от Автора

Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за юли 2016 г. е 847 лв., за август - 832 лв. и за септември - 852 лева. През третото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата намалява спрямо второто тримесечие като достига 844 лева.

Намаление на средната месечна работна заплата е регистрирано в дейностите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“  и „Образование“. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна заплата, са „Административни и спомагателни дейности“ , „Добивна промишленост“ и „Селско, горско и рибно стопанство“ .

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в област Пловдив наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2016 г. намаляват с 1.2 хил., или с 0.6% спрямо края на юни 2016 г.. Спрямо края на второто тримесечие на 2016 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“  и „Строителство“.

Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности: „Култура, спорт и развлечения“ , „Финансови и застрахователни дейности“ и „Операции с недвижими имоти“.