Медиците от Либия: Справедливост трябва да има

Това, за което се досещахме от едно време, стана ясен факт

Справедливост трябва да има, трябва да търсим възмездие, но няма държава Либия, тя се е разпаднала. Това заявиха пред Нова телевизия д-р Здравко Георгиев и медицинската сестра Ваня Червеняшка, които 9 години бяха в либийски затвор, по повод разкритията, че служители от режима на Муамар Кадафи стоят зад заразяването на децата.

"Едната половина от моя мозък се радваше, че е излязла истината. Другата, Бога ми, не можех да приема, че това е възможно", коментира Червеняшка.

Тя допълни, че през 1998 г., когато започнала работа в болницата в Бенгази, вече имало СПИН. Майките казвали, че децата им са заразени от режима.

Възмездие трябва да има, убеден е и д-р Здравко Георгиев. "Това, за което се досещахме от едно време, стана ясен факт", заяви той. По думите му трябва да се провери дали документът, в който се разкриват фактите, не е партенка.

Всеки знаеше, че този процес е политически скалъпен, допълни д-р Георгиев. Той сподели, че все още сънува кошмари. "Никой не може да ни върне онези страшни 9 години", допълни д-р Георгиев. По думите му, в този процес има две пострадали страни.

"Едните са децата- представете си какъв ужас е техните хора да ги инжектират, ако това е истина. Ако не е истина, причината е ясна- лошата хигиена, непознаването на заболяването, неправилното лекуване", коментира медикът и допълни, че другата пострадала страна са медиците ни.