Отиде си проф. Никола Корабов

Едно от най-забележителните имена в историята на българското кино

На 87-годишна възраст ни напусна големият български режисьор, сценарист и актьор Никола Корабов. Тъжната вест съобщи неговият син, популярният рапър Александър "Бате Сашо" Корабов

Роден е на 7 декември 1928 г. в Русе. Завършва специалност "кинорежисура" във ВГИК, Москва през 1956 г. По-късно става преподавател във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" по кинорежисура и актьорско майсторство в киното. Носител е на орден "Кирил и Методий" I-ва степен.

Кинорежисьорът е едно от най-забележителните имена в историята на българското кино с екранизациите на "Тютюн" (първа награда за режисура и операторско майсторство от Варненския кинофестивал, 1964), и "Иван Кондарев"(Голямата награда “Златната роза” - Варненския кинофестивал, 1976 г.). Сред филмите на режисьора са и култовите “Свобода или смърт”, "Юлия Вревская", "Гневно пътуване", авангардният и репресиран филм "Вула".

"Днес в 16.20 часа си отиде нашият баща, съпруг, дядо - проф. Никола Корабов. Тате, обещахме ти да не скърбим и плачем много, защото ти самият ни каза, че така ще ти е по-лек пътя. Само че... в душата ни зейва една голяма бездна... Поне не се мъчиш вече. Сега ще трябва да се учим да живеем без твоите велики речи, без твоето топло присъствие, без твоята бащина сигурност. Поне имахме време да се простим и да си поговрим, въпреки тежките обстоятелства. Искам само да знаеш, че никога няма да те забравим и ще чакаме момента, когато отново ще сме заедно всички! Ще дишаме и ще живеем за теб. А аз лично ще довърша всичко, което ти започна в последните години. Нека бъде лек небесния ти път", написа опечаленият Александър "Бате Сашо" Корабов във Фейсбук.

Екипът на Bulgariautre.bg изказва своите съболезнования на семейството му!