Ева Паунова: ЕС трябва да покаже на Тръмп, че е единствения надежден партньор на САЩ

На изборите в САЩ избирателната активност сред хората под 29 г. е по-ниска от тази на последните няколко избори

„Да не забравяме, че Доналд Тръмп няма политически опит, а още по-малко на международната сцена, и че ще го придобива като вече действащ президент. Европейският съюз трябва бързо и категорично да му демонстрира, че е единственият надежден партньор на САЩ“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дискусия на тема „Европейско лидерство в трансатлантическите отношения“. Събитието се проведе на 10 ноември 2016 г. в Брюксел и беше организирано от Центъра за европейски изследвания на ЕНП „Вилфрид Мартенс“.
„На изборите в САЩ избирателната активност сред хората под 29 г. е по-ниска от тази на  последните няколко избори. Това показва, че младите се чувстват отблъснати от политиката - тенденция, която се забелязва и в Европа. Затова ние, включително и в България, трябва да положим повече усилия да въвлечем младите в правенето на политики“ заяви Ева Паунова, която е член на Делегацията на Европейския парламент за връзки със САЩ. Българският евродепутат подчерта, че след референдума във Великобритания и президентските избори в САЩ Европейският съюз трябва да работи повече за сигурността на своите граждани.
Събитието е част от серията дискусии „Food for Thought“. В него още участие взеха директорът на Вилфред Мартенс център Томи Хутанен, журналистът Тери Шулц, програмният анализатор по външна политика и сигурност в Германския Фонд Маршал на САЩ и експерт по общата политика на сигурност на НАТО Бруно Лете. Дискусията бе модерирана от директорът за политики на центъра Вилфред Мартенс Роланд Фройденщайн.
През юни 2015 г. Ева Паунова взе участие в конференция от същата серия на тема „Потенциалното въздействие на новите цифрови технологии върху заетостта и образователната реформа“.