Бизнесът подкрепя Цецка Цачева

Не е време за оставки, заявиха от КРИБ

Поздравявам КРИБ за идеята „Академия Икономика“. Тя се вписва изцяло във виждането ми за важността на образованата българска нация. Това е мой основен приоритет, който ще изпълня като президент на България. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент на Република България Цецка Цачева по време на среща с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според Цачева държави като България могат да бъдат много значими, ако инвестират много в образование и наука, които да са обвързани с нуждите на бизнеса. „Това взаимодействие може да ни води напред. „Академия Икономика“ насърчава именно образованието на младите и на практика припокрива моята идея за връзка между образованието и бизнеса. Подкрепям идеята бизнесът да бъде активен в горните класове в гимназиите, да открива талантливи млади хора, които да подпомага финансово, а те да имат своето гарантирано първо работно място“, заяви тя.

Според Цецка Цачева идеята за обществен бизнес съвет към държавния глава е добра, защото е естествено по проблемите пред бизнеса да се търси мнението на тези, които най-много разбират от него. По думите й, конструирането на обществен съвет за проблемите на бизнеса ще започне веднага след встъпването й в длъжност като президент на България на 22 януари 2017 година.

Цачева подчерта, че трябва да продължи битката с контрабандата и сивата икономика. „Трябва да имаме работещ и независим български съд, който да решава бързо търговските спорове. Бизнесът и гражданите имат нужда от справедливост. Нужно е и гарантиране на справедливото и прозрачно разходване на публичните средства и приемането на новия Закон за обществените поръчки е стъпка в тази посока. Надявам се да получа подкрепата на всички работещи граждани, които искат просперираща държава в Европа“, посочи тя.

Цецка Цачева обясни, че президентът има важна роля в  законодателната дейност, при доброто нормативно уреждане на обществените отношения. „Не подкрепям практика да се приемат закони с мнозинство от 60 и няколко гласа. Като президент ще налагам вето на такива закони, за да бъдат препотвърдени с мнозинство от над 121 гласа“, каза кандидатът на ГЕРБ за президент. „В тази кампания говорих само истината, а някои мои опоненти заложиха единствено на ефекта на манипулацията. Аз обаче предпочитам да казвам нещата такива, каквито са. Моят опонент ме нарече "дилър на страха", което категорично не отговаря на моята същност“, подчерта кандидатът на ГЕРБ за президент.

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов заяви притеснението си от възможността правителството на Бойко Борисов да подаде оставка. По думите му, това решение може да доведе до кабинет от типа "Орешарски". „Преди три години поискахме оставката на Пламен Орешарски, защото спряха еврофондовете, скочи цената на тока и това доведе до фалити на предприятия. Не искаме това да се повтори. Връщам се от Брюксел, където Европейската комисия повиши оценката си за икономическия растеж на България през 2016 и 2017 година на 3,6%. Ние искаме стабилността и предсказуемостта в държавата да продължи“, подчерта Иванов.

Според вицепремиера Томислав Дончев бизнесът се нуждае от стабилност и предвидимост. „Никой не желае да инвестира парите си на място, в което не се знае какво ще стане след една година. Само че няма как да има силно правителство без ясна подкрепа. Правителството трябва да има подкрепа не само в Народното събрание, но да има и морална подкрепа. Няма конституционен вариант, в който България да няма правителство. В крайна сметка българският гражданин е този, който решава“, заяви Дончев.

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че правителството има нужда от подкрепата на максимален брой граждани, за да имат увереността да продължат да управляват. „Не е въпросът кой номинално носи властта, а как я упражнява. Ролята на ГЕРБ ще се запази като партията, която е най-близко до хората и която се съобразява най-много с хората. Всички наши бъдещи действия ще бъдат подчинени не на конюнктурата, а на правилата“, категоричен бе Горанов.  

Вицеадмирал Пламен Манушев посочи, че едно най-важното нещо в момента е стабилността на държавата. По думите му, стабилността е много важна за всяко икономическо развитие. „Армията ни има огромна нужда от производството на военнопромишления ни комплекс. Като вицепрезидент ще дам каквото е необходимо, за да има тясна връзка между военнопромишления ни комплекс и държавата, за да сме достоен член на НАТО и ЕС“, каза кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент.

Кметът на София и зам.-председател  на ГЕРБ Йорданка Фандъкова заяви, че ще подкрепя Цецка Цачева в идеята й да създаде Консултативен бизнес съвет към президента. „Подкрепям Цецка Цачева, защото един от основните проблеми пред бизнеса е квалификацията и подготовката на кадри, а тя е единственият кандидат за президент, който акцентира върху този проблем по време на кампанията. Единствено Цачева поставя образованието като стратегически национален приоритет“, подчерта Йорданка Фандъкова.