Ангелкова: Между 4 и 5% е очакваният ръст в туризма за предстоящия зимен сезон

Отчитаме голям напредък в културно-историческия туризъм

Когато създадохме самостоятелно Министерство на туризма поставихме акцент на културно-историческия туризъм в рекламата на страната. Резултатите, които отчитат днес общини като Ловеч показват, че сме били на пръв път и това е нещото, което може да ни открои на международния пазар и да ни помогне да преодолеем сезонността в сектора. Това каза на среща с местния туристически бранш от Ловеч, Николина Ангелкована, министър на туризма. На срещата присъства  която участва кметътна Ловеч Корнелия Маринова и председателят на общинския съвет Петър Цолов.

Регионът е посрещнал около 100 хил. туристи за първите осем месеца на 2016 г., което е ръст от 8% Туристите избират тази дестинация основно за културно-исторически и познавателен туризъм, но голямо внимание привличат и уникалните природни обекти като Крушунските водопади и Деветашката пещера. Те привличат стотици и дори хиляди туристи през почивните дни и бизнесът, заедно с местната власт, трябва да им предложат повече услуги, за да ги задържат по-дълго в региона, коментира Ангелкова.

Между 4 и 5% е очакваният ръст в туризма за предстоящия зимен сезон, информира министър Николина Ангелкова.

По думите й основната цел пред страната ни сега е да затвърди отчетения до момента ръст и да се позиционира сред високия клас туристи. Тя заяви, че тази година е историческа за българския туризъм предвид ръста от 15 процента за първите девет месеца.

„Към момента имаме изключително голям ръст на заявките от страна на Русия, Израел, Великобритания, Ирландия, Италия, Гърция, Румъния. Очакваме всички тези ранни заявки да бъдат оправдани. Все пак зимният сезон се характеризира с по-голяма специфика от гледна точка на климатичните условия. Там записванията обикновено интензивно стартират декември и януари“, заяви още Ангелкова.

По думите й важен е не само фокусът върху познатите вече курорти – Банско, Боровец и Пампорово, а и курортите в Стара планина, навсякъде, където има възможност да се развива планински и ски туризъм.

Затова Министерството е създало работна група, която вече финализира своята работа да предложи балансирани промени в Закона за туризма, така че да развиваме максимално планинския туризъм, не само ски туризма.

„Инвестициите в ски структурата като лифтове и влекове са предпоставка за развитие на планинския туризъм целогодишно, защото те осигуряват екологичен достъп до планината. С предстоящите промени се надявам да се развържат ръцете на местните власти и бизнеса по отношение на инвестиции, съобразени със закона“, каза още министърът.

Тя добави, че предстои и Световният конгрес за древни цивилизации и модерен туризъм на 29 ноември – 1 декември. В него са поканени представители на повече от 152 държави. Към момента има потвърждение от 25 министъра на туризма. Събитието се организира съвместно със Световната организация по туризъм.

Когато създадохме самостоятелно Министерство на туризма поставихме акцент на културно-историческия туризъм в рекламата н...

Публикувахте от Nikolina Angelkova в 9 ноември 2016 г.