Министър Павлова: Инвестираме 32 млн. лв. в рехабилитацията на яз. „Студена“

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища продължава

Министър Павлова коментира Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, пред журналисти по време на стартирането на ремонтните дейности на язовир „Студена“. „Програмата имаше своите опоненти и от страна на БСП“, каза Павлова, напомняйки за изказваните мнения в публичното пространство и в парламента, според които програмата не трябва да съществува, както и заплахите свързани с отнемането на апартаментите от собствениците им.

Регионалният министър увери, че докато това правителство работи програмата няма да спира, тъй като е предложена и финансирана от нас и с нашите усилия. Ще настояваме програмата да продължи, но дали това ще се случи е извън нас.  „Програмата не дели хората, които взимат участие в нея по политическа принадлежност, дали тя ще продължи зависи от приемствеността на всяко следващо правителство“, бе категорична Павлова.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ е сложен, но  изключително важен проект за област Перник. Осъзнаваме нашата отговорност, имаме волята и желанието да завършим проекта, като от съществено значение е неговото безаварийно изпълнение. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при  откриването на дейностите по рехабилитацията на язовир за питейно водоснабдяване „Студена“ край Перник. Водният обект осигурява питейна вода за население над 100 000 жители в градовете Перник и Батановци, селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Витановци, Мещица, Черна гора, Лесковец, Богданов дол и Ярджиловци, както и промишлено водоснабдяване.
Регионалният министър припомни, че средствата за рехабилитация на изкуствения водоем са отпуснати от държавния бюджет с помощта на Световна банка.


С инвестиция от 32 млн. лв. ще бъде извършена цялостна рехабилитация на язовирната стена, на водоземната кула,  водопроводната мрежа и като последващи действия – ще бъде ремонтирана пречиствателната станция за питейни води, каза още Павлова.  
Язовирът е строен преди 60 години и никога досега не е бил рехабилитиран и ремонтиран, допълни тя, уточнявайки, че ремонтът ще осигури на жителите и на цялата област чисти питейни води, което ще гарантира живота и здравето на хората.
С подкрепата на Световна банка и средства от държавния бюджет и бюджета на министерството правителството инвестира 150 млн. лв. в строителството на нови язовири за питейни води. Средствата бяха почти загубени, но ние размразихме проектите и  възобновихме строителството на язовир „Пловдивци“ в Рудозем, в който инвестираме близо 50 млн. лв., над 56 млн. лв. са средствата, вложени в изграждането на язовир „Луда Яна“  в Панагюрище, припомни Павлова.


Стартирането на проекта за язовир „Студена“, както и анализът на язовирната стена показват, че всички спекулации и страхове, които бяха внушавани на хората, че язовирната стена е пред скъсване в резултат на земетресението не са верни, подчерта регионалният министър.
След изпълнението на строително-ремонтните дейности водоснабдяването на жителите на Перник няма да бъде ограничавано.  По тази причина проектът се прави по изцяло нова специална технология, която за първи път ще се прави в България.
Министър Павлова припомни още, че ремонтът ще бъде без източване на язовира и без спиране на водоподаването.  Екип от водолази ще извършва по  иновативен начин и технологии всички необходими дейности –  полагане на мембрани, подводно заваряне.  Надзорът върху качественото и професионално изпълнение на дейностите ще бъде осъществявано от подводен дрон.


Разчитам на професионалната работа, защото оттук-нататък ремонтът на „Студена“ ще е модел на всички останали, подчерта Павлова, допълвайки, че екипът на министерството е напълно мобилизиран.


Рехабилитацията на язовир „Студена“ е по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“, финансиран от Световната банка и държавния бюджет.
Изпълнител на строително-ремонтните дейности е Консорциум „Хидроконструкция – Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ) – Карпи“ (водещ партньор „Хидроконструкция“ – Румъния и партньори – „Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо“ (ХБМ) - Унгария и „Карпи Тех“ – Холандия). С изпълнението на проекта ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването.