Ева Паунова: Европа да се стреми да бъде водеща сила в сферата на технологиите

Паунова беше говорител в панела на тема „Развитие на ново поколение на Европейски предприятия в растеж“

„Европа трябва да престане да мисли как да догонва своите конкуренти в иновацията. Вместо това да се стремим да бъдем водеща сила в сферата на технологиите“. Това заяви евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) по време на конференцията „ЕС Ден на Технологиите“, която се проведе на 8 октомври 2016 г. в Брюксел. В събитието се включиха белгийският заместник министър председател и министър по дигиталните въпроси Александър де Кру, както и основателите на Spotify, BlaBlaCar и други водещи европейски компании.

Паунова беше говорител в панела на тема „Развитие на ново поколение на Европейски предприятия в растеж“. „Ако искаме да бъдем лидери в дигиталната икономика и технологиите е нужно да променим цялата си нагласа - да разгърнем потенциала на младите хора, да дадем тласък за разрастване на стартиращите предприятия и да насърчим иновациите“, подчерта българският евродепутат.

Събитието имаше за цел да обсъди кои са недостатъците в европейската регулаторна рамка и какво трябва да се направи, за да се улеснят малките и средни предприятия и стартиращите компании да се разрастват и да станат по-конкурентноспособни. От страна на европейските институции, заедно с Паунова в конференцията участие взе и Йохан Лепасар, шеф на кабинета на вицепрезидента на Еврокомисията, отговарящ по дигитални въпроси Андрус Ансип. Представители на частния сектор в панелната дискусия бяха основателят на Skype Никлас Зенстрьом  и съоснователят на италианския стартъп FacilityLive Джанпиеро Лотито. Дискусията беше модерирана от кореспондентът на „Ройтерс“ за Брюксел Джулия Фиорети.

„Свободното движение на данни трябва да се причисли към свободното движение на хора, капитали, услуги и стоки. Освен това, трябва да ускорим процесите на прилагане на законодателство, особено в сферата на цифровизацията“, заяви Ева Паунова. Г-н Лепасар допълни, че е необходимо ЕС да се фокусира върху икономиката на данните и по тази причина в момента ЕК подготвя предложение за свободен обмен на данни между държавите-членки на ЕС. Според Джанпиеро Лотито, европейска визия за регулаторната рамка за онлайн платформи също е от изключително значение за технологичните стартъпи.