МС одобри техническо споразумение за провеждане на конференция на НАТО в България

Форумите ще се проведат през ноември т. г. като част от инициативата „Многонационална кампания за развитие на способности”

Правителството одобри проекта на Техническо споразумение между Министерството на отбраната и Съюзното командване на НАТО по трансформацията относно домакинството на Международна конференция и Работна група по разработване на концепции и експериментиране. Форумите ще се проведат през ноември т. г. като част от инициативата „Многонационална кампания за развитие на способности”.
Инициативата е насочена към сътрудничество в областта на разработването на концепции за справяне с предизвикателства, възникнали при провеждането на многонационални и коалиционни операции, както и в подкрепа на процеса по тяхното експериментиране в НАТО.
Основната цел на конференцията е да създаде благоприятна среда за обмен на информация, изграждане на взаимовръзки, споделяне на методологии и обсъждане на актуални проблеми и предизвикателства. Събитието е отворено за участие на всички страни-членки, агенции и организации на НАТО, както и на страните-партньори.
Одобреното техническо споразумение има за цел да улесни планирането и провеждането на конференцията като определя ролята и ангажиментите на организаторите и страната-домакин.