Утвърдена е спогодбата между България и Косово за автомобилен превоз

Още 10 български военнослужещи ще се включат в операцията на НАТО в Косово

Министерският съвет утвърди подписаната през 2011 г. и изменена със споразумение от м. септември 2016 г. междуправителствена спогодба на България и Косово за международния автомобилен превоз за пътници и товари.

Документът запълва правен вакуум между двете държави. С него се регламентират условията и се уреждат въпросите, свързани с осъществяването на автомобилни превози и пътници и товари между България и Косово, както и транзитните превози през територията на двете държави. Легитимират се, също така, заявленията за издаване на разрешителни както за превоз на товари, така и за откриване на редовна автобусна линия, свързваща двете страни.

Още 10 български военнослужещи ще се включат в операцията на НАТО в Косово

Правителството разреши изпращането на до 10 военнослужещи от въоръжените сили за участие в състава на батальона за разузнаване и наблюдение на операцията на НАТО в Косово за срока на нейното провеждане.

Допълнителното включване на български военнослужещи в KFOR ще подпомогне дейностите по осигуряване на ситуационната осведоменост. Участието на страната ни е в унисон с усилията на Алианса за стабилизиране на Косово и постигане на дълготрайно решение на проблемите, пред които са изправени косовските държавни институции. Решението съответства и на стратегическите интереси на България за стабилизиране на региона.