ГС на РБ: Да не допуснем провалилата се партия на Станишев и Първанов във властта

Призоваваме всички наши съмишленици да се противопоставят активно на опита между нас и свободния свят отново да бъде издигната стената, разрушена преди 27 години

Членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок разпространиха днес декларация. Ето и пълния и текст:

 

1.    Членовете на Гражданския съвет изказват благодарност към всички граждани в България и по света, които подкрепиха с гласовете си номинираните от нас претенденти в президентската кампания. Благодарим на г-н Трайчо Трайков и ген. Съби Събев за непоколебимото отстояване на позицията за силна и свободна България. Благодарим за достойния резултат, който доказва, че истинската демократична десница има стабилно ядро от осъзнати, компетентни и готови за борба представители.
2.    По повод предстоящия втори тур на президентските избори, членовете на Гражданския съвет изразяват своята решителна позиция против кандидата на БСП, който, заедно с подкрепящата го прокремълска партия, открито съдейства за реставрацията на порочните тоталитарни модели, набираща  сила в глобален план. За нас е абсолютно неприемливо България да загуби своята извоювана демократична независимост, основана на споделени евроатлантически ценности и за пореден път да попадне в плен при наследниците на  тези, които с идеологически манипулации, лъжи и репресии предадоха националните идеали и поставиха българските граждани на колене за десетилетия наред. И днес плащаме цената на техните престъпления, като по един или друг начин – с корупционни сделки и прокарване на чужди интереси – те продължават да ги извършват. Призоваваме всички наши съмишленици да се противопоставят активно на опита между нас и свободния свят отново да бъде издигната стената, разрушена преди 27 години.
3.    С оглед напрегнатия външен и вътрешен политически контекст, Гражданският съвет смята, че национално отговорната позиция изисква г-н Трайчо Трайков да отговори на поканата за среща, отправена към него от кандидата, когото българските гласоподаватели посочиха като опонент на БСП в предстоящия балотаж. За разлика от някои политически лидери, Гражданският съвет е наясно, че демократичният вот се заслужава, а не се продава  и затова препоръчваме на нашия кандидат г-н Трайков да изиска публичен ангажимент за радикална съдебна реформа, включително на прокуратурата, за законови инициативи срещу корупцията и монополите, за защита на българските приоритети в ЕС и НАТО.
4.    Призоваваме българските граждани да бъдат активни и да гласуват, за да не допуснем провалилата се партия на Станишев и  Първанов, партията избрала Орешарски и Пеевски, да се промъкне отново през задния вход на политическата сцена! Само по този начин България няма да бъде върната в миналото, а ще продължи европейския си път.
Гроздан Караджов
Мартин Димитров
Петър Славов
Иван К. Иванов
д-р Георги Ганев
Стоян Радев
проф.  Михаил Неделчев
Пламен Даракчиев
Евгени Кънев
проф. Тодор Танев
Юлиана Николова
Владимир Стойчев
Валерия Кардашевска
д-р Атанас Славов
Виолета Панайотова
Гергана Николова