Оръжието открито до дома на Вучич включвало бомби и гранатомет

На 16 октомври в Черна гора бяха арестувани 20 сръбски граждани по подозрение, че са подготвяли терористични нападения

Сръбската полиция е постигнала напредък в разследването във връзка с оръжието, открито в Яинци и в Нови Белград и изглежда, че нещата са по-сериозни, отколкото мислехме в първия момент, заяви премиерът на Сърбия Александър Вучич в интервю за сръбската държавна телевизия РТС.


Премиерът каза, че личните му очаквания са били, че полицията няма да намери нищо, макар да знаел, че оръжието не случайно е оставено близо до къщата на родителите му.

"Има и нови моменти. Има изявления на отделни лица, които са минали през детектор на лъжата, а едно лице в писмена форма е потвърдило различни неща. И кой колко пари е получил и как. Това е всичко, което мога да кажа", каза премиерът, но не пожела да говори по-подробно, а заяви, че ще изчака да се произнесат компетентните органи.

Вучич добави че в огромното количество оръжие, намерено близо до къщата на родителите му, имало бомби, които убиват в диаметър от 12 до 18 метра и гранатомет,"за който няма защо да казвам какво прави". Той подчерта, че най-важно за него е е семейството му да бъде защитено, а що се отнася до него, "резултатите остават, независимо дали ме обичат или не".

За случая с арестуването на сръбски граждани в Черна гора той каза, че е говорил истината, която "сърбите не искат да чуят, ако не са съгласни с нея".

На 16 октомври в Черна гора бяха арестувани 20 сръбски граждани по подозрение, че са подготвяли терористични нападения.

В неделя главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористично нападение в Черна гора на 16 октомври. Катнич каза, че организаторите на групата, "националисти от Русия", смятали, че властите в Черна гора начело с премиера Мило Джуканович, не могат да бъдат сменени чрез избори, а трябва да бъдат свалени със сила. По версията на Катнич целта на групата била да попречи на евроатлантическите аспирации на Черна гора и по-конкретно на членството й в НАТО. Катнич обаче изтъкна, че няма никакви доказателства, че държавата Русия е замесена в това.

"Имах всички доказателства за Черна гора, а премълчахме много неща, за да не разбием мечтите на мнозина в тази страна", каза Вучич.

"По-добре да не говоря, но това е чисто като сълза. С очите си видях и с ушите си чух какво се готви за Черна гора. Говоря за това, което ние открихме и информирахме компетентите органи", подчерта Вучич.

Днес изтича срокът, даден на директорите на разузнавателните служби Агенция за сигурност и информация /БИА/ и Военната агенция за сигурност /ВБА/ да предадат доклади за цялата дейност, свързана с откриването на оръжието в Яинци и в Нови Белград.
Не е изключено вероятността двамата директори, Александър Джорджевич и Петър Цветкович, да подадат оставки през днешния ден, но не можа да уточни дали тези оставки ще бъдат приети. Също така не е ясно дали директорите на белградските центрове на двете служби ще бъдат призовани да поемат отговорност.