Цачева: Зад Румен Радев прозира Орешарски

Ако не срещаме подкрепата на гражданите, нека си върнат Орешарски

 

"Обръщам се към всички български граждани. В момента е избор на ценности. Да останем с тези демократични завоевания, които имаме и да стимулираме българския бизнес. Икономиката ни трябва да расте, но това може да стане само с качествено образовани родни кадри”. Това заяви в ефира на Нова телевизия кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. 

"Изоставаме заради популизма. Свидетели сме на едно говорене, което може да си позволи само човек, който знае, че няма да е президент. От щаба ме критикуваха, че съм се затворила само в компетенциите на държавния глава. Но няма как да е друго. Защото няма как да обещая, че пенсията ще стане 300 лева", допълни тя.

"Ако е загуба, когато говориш истината, значи сме загубили. Имаше много манипулации. Идваха възрастни хора, които говореха, че ще ги глобят, ще им спрат пенсиите. Лидерът Нинова говореше, че ще има манипулации, а защо сега не дойде и да каже, че всичко бе перфектно", каза още Цецка Цачева. Вторият упрек на щаба към нея бил, че води прекалено толерантна кампания, за разлика от останалите. 

"В момента сме между първи и втори тур. Исках да участвам в битка, минало е само едното сражение. Заради младите и активни хора на България, за онези които създават БВП, заради тях са моите усилия. Голяма част от тези хора просто не излязоха да гласуват. Казвам го със съжаление, въпреки високата избирателна активност", смята тя.

"Голяма част от активните хора в София не излязоха, това е и моето предизвикателство тези дни", заяви Цачева.

"Късно привечер ми се обади господин Трайков. Днес сигурно ще се видя и с него. Обединени земеделци също са поискали среща с мен, така че очаквам подкрепа от всички граждани, които изповядват център-дясна идеология", заяви тя.

"Имам информация, че още на първи тур има преливане на гласове към Румен Радев от хората, които застават зад Пламен Орешарски. Никакво съмнение нямам, че двете политически сили стоят заедно и играят в една плоскост. Радев не трябва да забравя,че БСП тръгна с Орешарски и го изостави. И сега е в друга партия", каза още тя.  

"Ген. Румен Радев застрашава европейските ценности. Президентската институция не е място за героични пози, а място, където всеки ден се взимат решения. Човек, който само е изпълнявал заповеди и човек, който никога не е взел едно политическо решение и не знае какво е да събереш три политически сили с различни идеи за бъдещето на България, не мисля, че може да се справи тепърва с това нещо", заяви Цачева и добави, че, ако Румен Радев е искал да помогне на българската армия е нямало да се пенсионира, а да остане точно сега, когато започва процес на нейната модернизация.

„Аз съм готова като президент да внеса законопроект за изменение на Конституцията  в частта за съдебната власт. Например, намаляване на квотата на парламента във Висшия съдебен съвет.  Като президент ще имам достатъчно правомощия отново да поставя този въпрос”, каза още Цачева. 

"Аз съм човек, който помни прехода и животът ми е минал в системата преди и тази сега. Няма друг лидер който да носи отговорност за случващото се в държавата. Ако не срещаме подкрепата на гражданите, нека да си върнат Орешарски. Никой друг, освен премиера не даде ясна заявка “Това са правилата, по които аз управлявам, ако нямам гаранция, че мога да продължа тази успешна политика, ще подам оставка". Единственият, който постъпи достойно е Бойко Борисов", завърши Цачева.