Изборният ден приключи в спокойна обстановка, отчете МВР

До края на изборния ден в ЦИК са постъпили 200 жалби

Към 22.00 часа всички избирателни секции в страната са приключили работа. Изборният ден приключи в спокойна обстановка, отчетоха от МВР. Точно в 21.00 ч. ЦИК окончателно обяви края на изборния ден, след като времето за гласуване беше удължено.

Над 6 800 000 души имаха право да упражнят правото си на глас в 12 418 секции в страната и 325 в чужбина.

До края на изборния ден в ЦИК са постъпили 200 жалби. Няма сигнали за купуване или продаване на гласове.

В охраната на изборния процес на територията на страната са ангажирани общо 17 764 служители на МВР. Създадена е строга организация за охрана при транспортирането на изборните материали до РИК след приключване на изборния ден, контрол върху спазването на транспортните графици и по отношение охраната на изборните места и РИК.

От началото на изборния ден до 22.00 часа днес служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ са издали общо 564 удостоверения на граждани, пожелали да упражнят правото си на глас.

До този момент на откритата телефонна линия в МВР са получени общо 137 сигнала. От тях само 5 са от компетентността на МВР и са предоставени на областните дирекции за проверка. Останалите са насочени по компетентност към ЦИК и РИК.

Окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент ще станат ясни до 48 часа от обявяване на края на изборния ден, или във вторник до 21 часа.

До 5 дни след края на изборния ден трябва да излязат окончателни резултати за референдума.

В зала „Арена Армеец“, където се очакват изборните протоколи, ситуацията към момента е спокойна.