Ердоган упрекна Европа, че насърчава тероризма

Турция е остро критикувана от ЕС, след като в петък задържа лидерите на прокюрдската Демократична партия на народите

Турският президент Реджеп Ердоган упрекна Европа, че насърчава тероризма с подкрепата си към Кюрдската работническа партия (ПКК), предават от „Ройтерс“ и „Хюриет“.
„Европа, като цяло, насърчава тероризма. Макар че те обявиха ПКК за терористична организация. Виждаме как ПКК може да действа свободно и спокойно в Европа“, каза Ердоган в излъчвана по телевизията реч.
Турция е остро критикувана от ЕС, след като в петък задържа лидерите на прокюрдската Демократична партия на народите – втората най-голяма опозиционна партия в страната. Действията, според Анкара, са свързани с разследване за тероризъм. Правителството обвини партията, че има връзки с ПКК. Ердоган изтъкна, че тези депутати, които се държат като терористи, ще бъдат третирани като такива. Той добави, че правосъдната система в държавата е независима и че никой, дори турският президент и властите, няма право да се меси в съдебната система.
По отношение на критиките на ЕС Ердоган подчерта, че Турция „повече не е обект на заповеди“. Западът не трябва да се надява „да приведе Турция в ред“ с такъв натиск като „вестници, карикатури, да ме наричат диктатор и така нататък, очаквайки, че ще предприемем стъпка назад. Те не трябва да очакват това. Знаем тези тактики много добре“, обясни Реджеп Ердоган. По думите му Западът „в крайна сметка ще разбере, и аз идвам да служа на народа си, а не да доминирам над тях“.