Активност към 17 часа: 45,4% за президент, за референдума – 40%

След демократичните промени у нас са проведени 3 национални допитвания

Към 17 часа избирателната активност на президентските избори е 45,4%, а тази на референдума в 40 на сто, сочат резултатите на социологическите агенции. За първи път избирателна активност на президентски избори е по-висока от тази на парламентарни, коментираха от ЦИК.
"Донякъде то е и заради задължителното гласуване, което на тези избори е за първи път", посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
С досегашните 40% подкрепа – референдумът отива в ръцете на депутатите, защото минава 20-те процента подкрепа, както е записано в Конституцията.
За да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, то той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци, и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.
В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.
Може да бъде национален или местен, задължителен или факултативен, императивен или консултативен, частичен, вариантен.
След демократичните промени у нас са проведени 3 национални допитвания.