С панихида за Архангелова задушница бе почетена паметта на воините, загинали за Отечеството

Общество

05-11-2016, 13:31

Снимка:

president.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавният глава Росен Плевнелиев положи венец пред мемориала на загиналите герои

В присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната генерал Константин Попов беше почетена паметта на българските воини, загинали за Отечеството. Панихида за упокоение на душите на загиналите беше отслужена във Военния мавзолей – костница на Централните софийски гробища от Негово Високо Преосвещенство Браницкия епископ Григорий на Архангелова (Мъжка) Задушница днес, 5 ноември 2016 г. Присъстваха представители на държавната и местна власт, генерали, военни аташета, членове на родолюбиви организации и др.

За първи път от близо 60 години тази сутрин свещеници от Българската православна църква отслужиха църковна служба в храма „Свети Георги“, който е част от Военния мавзолей – костница към Националния военноисторически музей.

С църковни служби, поднасяне на венци и цветя и военни ритуали в цялата страна и на български военни гробища зад граница беше отдадена признателност на военнослужещите, загинали във войните за освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и в мирно време.