Паспортните служби работят извънредно заради утрешния вот

Забраната за продажба на алкохол е по преценка на кмета на съответната община и не важи за цялата страна

Днес и утре звената "Български документи за самоличност" работят извънредно, за да могат хората, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, да упражнят правото си на глас, предава БНТ.

Днес работното време ще е от 8:30 до 17:00 часа, а утре от 8:30 до 19:00 часа. Създадената организация има за цел хората, които по някаква причина нямат валидни документи - защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да гласуват.

В последната седмица звената "Български документи за самоличност" работиха на по-високи обороти, за да могат да се издадат ускорено документи, на хората които вече са подали заявления.

Тези, които не са успели да получат лична карта до края на работния ден вчера, могат да се снабдят с удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено, е необходимо гласоподавателите лично да поискат това в някое от районните управления на полицията.

Удостоверение може да се издаде във всеки град - не само по постоянен адрес. Единственото изискване за издаване на такова удостоверение е да има подадено заявление за получаване на лична карта.

Забраната за продажба на алкохол е по преценка на кмета на съответната община и не важи за цялата страна

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община. Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка на и със заповед на кмета на съответната община.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Броят избирателите по избирателните списъци за изборите за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души, за националния референдум в списъците за гласуване фигурират 6 832 288 гласоподаватели.