От днес започва кандидатстването за Годишните награди в туризма

Министър Ангелкова: Надявам се повече общини и организации да кандидатстват за Годишните награди в туризма

Надявам се повече общини и организации да кандидатстват за Годишните награди в туризма. Това е начин да откроим тези, които полагат усилия за развитие на сектора. Това каза в Сливница министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с местния туристически бранш, организирана от кмета на общината Васко Стоилов. Официалният старт на инициативата бе даден днес, като до 20 ноември 2016 представители на бизнеса, общините и медиите ще могат да кандидатстват в различните категории на специално създадената интернет платформа – www.tourismawards.bg.
„Ще подкрепим община Сливница за включването на Първия войнишки паметник, който се намира на нейна територия, да бъде върнат в списъка на 100-те национални туристически обекта“, заяви Николина Ангелкова по време на дискусията. Паметникът е бил част от 100-те туристически обекта, но е бил изваден от тях. Сега общината е създала всички необходими условия за туристите и е подела инициатива за връщането му в списъка на атракциите.
„Сливница е много близо до София и са нужни подобни притегателни обекти, за да могат повече хора да изберат общината за своята почивка или еднодневна екскурзия“, коментира Николина Ангелкова. През последните години тук са открити и множество къщи за гости, а общината организира редица фестивали и прояви, които също привличат стотици посетители. „За да подпомогнем тези ваши усилия, разработваме и онлайн регистър на фестивалите, с който да популяризираме местните инициативи“, допълни министърът на туризма.
Близостта на Сливница до София, находките от т.нар. път Виа Диагоналис между Европа и Мала Азия, и паметните събития след Освобождението правят региона много оживен и достъпен за туристите. Сливница е сред общините с принос за развитието на туризма в Софийска област. Благоприятното и кръстопътно място стимулира този процес. През периода януари-август 2016 г. по данни на НСИ в местата за настаняване с 10 и повече легла в София област са пренощували общо 189 хил. туристи, което е 13% ръст спрямо същия период на 2015 г. За същия период са реализирани общо над 526 хил. нощувки, което е 15% ръст. Приходите от тези нощувки са за общо 19,7 млн. лв. – 21% повече.
Регионът се свързва най-вече с драматичните сражения на младата българска войска при Сливница и Алдомировци през ноември 1885 по време на Сръбско-българската война. Тогава името Сливница става известно не само в цяла България, но чрез чуждите военни кореспонденти и по света. Много от монументите в района почитат паметта на падналите за България и през по-късните войни. Повечето от местните туристически маршрути преминават през тези паметни места, както и през културните институции, които съхраняват богатото археологическо наследство от няколко епохи - неолитен и каменно-меден период, траки, славяни, стари българи, римляни, византийци. Най-ранните човешки следи са оставени по тези места отпреди пет-шест хиляди години. Красивата природа и близостта до София прави мястото много подходящо за изграждането на къщи за гости и за развитие на малкия и средния туристически бизнес.

От днес започва кандидатстването в Годишните награди в туризма. Всички правила за участие и детайлите на конкурса можете...

Публикувахте от Nikolina Angelkova в 4 ноември 2016 г.