Актриса обвини Алфред Хичкок в сексуален тормоз

40 години по-късно майката на Мелани Грифит проговори за преживяното насилие

Великият майстор на психологическия трилър, Алфред Хичкок винаги е бил любител на жените. Но това, което разказа майката на актрисата Мелани Грифит, Типи Хедрен, изненада дори и тези, които са познавали добре режисьорът.

86-годишната майка на Мелани Грифит и баба на Дакота Джонсън /прочула се с филма „50 нюанса сиво“/ разказва за премеждията си в своите мемоари. Книгата й се казва „Типи“.

Самата Типи нашумява с участието си в известния филм на Хичкок "Птиците".

Нейната история стана известна благодарение на скорошна публикация в изданието New York Post, с откъси от все още неиздадените мемоари на актрисата.

Чак сега, повече от 40 години след описаните събития, Типи решава да говори за това, как се е държал с нея Хичкок. "Навремето не бе прието да се говори. Нямаше дори такъв термин като "сексуален тормоз". И след това, разбрах, че дори и ако смея да кажа на някого за това, ще стане по-лошо. Беше очевидно, който е по-важен за студиото – Аз или Той... ", обяснява ситуацията тогава Типи.

Всичко започна по време на подготовката за заснемането на "Птиците". Веднъж, той предложил да я закара до дома с колата си, управлявана от шофьора му. Още щом напуснали пределите на студиото, Алфред изведнъж се нахвърлил върху нея и започнал да я целува против волята й. След този епизод той започнал да я следи, да й забранява да говори с някой от колегите си, за да не разкаже тази гнусна история. После атаките се повтарят отново и отново, и до края на проекта Типи достига почти до точката на нервна криза, и по искане на лекаря, който я прегледал тя прекъснала снимките за няколко дни.

Физическият тормоз бил заменян от психически, по време на снимките на финалната сцена от „Птиците“ Хичкок излъгал Хедрен и пуснал истински птици срещу нея. Дресьорът изгубил контрол над уплашеното ято, което било стресирано от ситуацията. Една от птиците за малко да изкълве окото на Типи. От тогава непрекъснато я мъчат кошмари.

Тормозът продължава и по време на следващия филм "Марни", в който тя трябвало да снима отново с Хичкок, след като тя имала неблагоразумието да подпише договора още преди началото на работата по "Птиците". 

По това време, Алфред стига още по-далеч. По негова молба е построена допълнителна врата, през която той може да влиза в гримьорната й от кабинета си. И един ден той се появява. Без да каже дума, той грабнал актрисата и я повалил. И колкото по- яростно тя се съпротивлявала, по-агресивен ставал той ... Тя едва дочакала края на снимките и категорично отказала да продължи да работи с Хичкок, за което претърпяла финансови загуби поради нарушение на договора, а бъдещата й кариера на практика била разрушена ...