Цецка Цачева: Главен опонент ми е политическата апатия

Моите послания стигнаха до гражданите на България, отбеляза тя

"Разчитам на българските граждани. Ще бъда президент на всички българи, дори на тези, които са разочаровани от политиците. Убедих се, че моят главен опонент в тази кампания е политическата апатия и очаквам висока избирателна активност в неделя". Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева при визитите си в сутрешните блокове на bTV и Нова тв.

"За мен са много важни срещите с избирателите “очи в очи”, както и протече моята кампания. По време на кампанията са посетени над 200 населени места, с над повече от една срещи във някои от тях, така че съм се докоснала до хиляди български граждани. Кампанията бе динамична, открита, честна. Моите послания стигнаха до гражданите на България. В същото време получих обратна връзка от тях. Наистина беше полезно, за да видя какво очакват гражданите от президента на Републиката", каза още Цачева.

Запитана дали наистина си прилича с ген.Румен Радев, тя заяви: "Абсолютно не. Първо аз съм представител на партия център-дясно. ГЕРБ е истинската народна партия. Ценностите, които изповядваме, са европейският път на развитие на България. В личностен план пък втори мандат съм председател на НС. Умея да водя диалог, да туширам напрежението, имала съм контакти с немалко политици и държавници. Аз ще подкрепям политики, които са в интерес на гражданите. Но ясно съм заявила, че при всеки опит за политика, която срещне съпротива от страна на българските граждани и на гражданското общество, ще бъда много силен и ясен коректив. Както на политика в отделни министерства, така и на правителството като цяло".

Тя беше категорична, че ГЕРБ няма да води преговори с никакви политически сили и инициативни комитети.

"Имам натрупания опит. Мога да бъда върховен главнокомндващ, да. Върховният главнокомндващ приема и взима политически решения, а когато се наложи експертно в дълбочина да има познания до мен е вицеадмирал Манушев. С него сме един добър екип", допълни Цачева.

По повод въпрос на кандидата на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов дали подкрепя трайното заселване на нелегални мигранти у нас, Цачева поясни, че прави разлика между икономическите мигранти и бежанците, които бягат от военни конфликти. 

Що се отнася до отношенията между Анкара и Брюксел, кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Пламен Манушев коментира: "Турция може и да стане член на ЕС, ако изпълни всички условия. Същото се отнася и за въвеждането на безвизовия режим".

На въпрос очаквала ли е толкова коментари, някои от тях в негативна посока, Цачева отговори: "Естествено. Когато поемеш отговорността да се включиш в едно такова състезание, когато си представител на най-голямата, най-силната политическа партия, когато се очаква да получиш мнозинството и да бъдеш следващият президент и всички стрели да бъдат насочени към теб, има една приказка, че на най-високия връх вятърът духа най-силно. Аз съм човек, който има много висок праг на търпимост и след като бъда президент, ще бъда президент на всички български граждани. Наистина се премина границата. Но онова, което е много важно, е че това бяха лични нападки. Не получих нито едно политически аргументирано обвинение за работата ми като председател на Парламента, за участието ми в политиката, за опита, който съм натрупала.", отбеляза още Цачева.

"Една кампания не може да променя ценности. Аз съм убеден демократ, републиканец. Приемам, че конституционното управление на държавата ни, република с парламентарно управление, е най-висшата форма на демокрация. Привърженик съм на евроатлантическите ценности. И това няма как да се промени в една кампария”, коментира Цачева в отговор на въпрос променила ли я е кандидат-президентската кампания в личен план. "Аз съм провела много срещи с граждани, и като председател на НС, и като кандидат-президент. Обратната връзка с гражданите е много важна за мен. С ръка на сърце мога да кажа, че за мен бе важно дали гражданите, без значение дали симпатизират на ГЕРБ или не, приемат това, което като политики реално се провежда в държавата. И това е факт. От това съм удовлетворена. Дори хора, които не харесват ГЕРБ, не са ни подкрепяли, казват да, променена е. Южна България е с години напред спрямо Северна и то е защото има магистрали, има инфраструктура. Новата политика саниране на многофамилни жилищни блокове, начина по който стандартът ни расте, това харесват хората”, допълни Цачева.