Българските и гръцките Сили за специални операции обсъдждат съвместни тренировки

По време на разговорите са постигнати споразумения за взаимно сътрудничество, обмяна на опит и участие в различни съвместни тренировки и учения

Гръцка делегация, начело с командира на Съвместното командване на Силите за Специални операции на Гърция бригаден генерал Николаос Фларис, беше на тридневно посещение в 68-ма бригада Специални сили. Визитата е в резултат на постигнатите договорености между двете страни на срещите през първата половина на тази година на министрите на отбраната Николай Ненчев и Панайотис Каменос и началниците на отбраната генерал Константин Попов и адмирал Евангелос Апостолакис.

Командирът на гръцките Сили за Специални операции посети специализирания учебен център „Црънча”, където се запозна с въоръжение, снаряжение и специална екипировка, използвани в нашите специални сили. Формирования от втори и трети батальон Специални сили демонстрираха способности при организиране и провеждане на директна акция по неутрализиране на терористи в сграда и освобождаване на заложник, алпийска подготовка, снайперска подготовка и огнева подготовка и др. Демонстрирани бяха способности, при използването за обучение на оборудвания с камери кабинет, за водене на бой в затворени пространства със симулативни боеприпаси.

По време на разговорите са постигнати споразумения за взаимно сътрудничество, обмяна на опит и участие в различни съвместни тренировки и учения на реципрочна основа между гръцките и българските Сили за Специални операции. Първото от поредицата мероприятия, договорени между бригаден генерал Николаос Фларис и командира на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, ще бъде съвместно учение с гръцките Сили за Специални операции през пролетта на 2017 година на българска територия, а през 2018 г. се предвижда да има друго такова учение на гръцка територия.