Министър Захариева поиска прокуратурата да се намеси в "Яневагейт"

Захариева: Ако се докаже, че записите са правени умишлено с цел натиск върху премиера и други лица, това си е чисто изнудване

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска възобновяване на проверката по случая със записите на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, съобщава БТА.

Един път вече прокуратурата отказа да провери записите с мотива, че не е ясен произходът им и има данни от експертиза, според които те са манипулирани. Днес обаче и председателят на ВКС Лозан Панов поиска с разговорите да се запознае държавното обвинение, тъй като сюжетът има развитие през последните дни.

Според Захариева с този случай трябва да се заеме и етичната комисия на Висшия адвокатски съвет, особено след твърденията на адвокат Момчил Мондешки. В интервю за национален всекидневник той призна, че е участвал в записите, но побърза да подчертае, че историите в тях били измислени.

Прецизират две от обвиненията срещу съдия Румяна Ченалова. Те са за издаване на съдебен протокол с невярно съдържание и за престъпление по служба, което е извършвано в продължение на две години

Бившата съдия Ченалова вчера коментира думите му по следния начин: "Според мен това е един опит той да спаси не толкова себе си, колкото групата. Групата участници, по-скоро герои на тези записи. Защото Мондешки не работи самостоятелно. Той работи в екип с Александър Ангелов - адвокатът на Делян Пеевски”.

„Недоумение буди у мен фактът, че той мълча една година”, коментира днес Захариева интервюто на адвоката. По подобен начин реагира и премиерът Бойко Борисов (описван в разговорите като арбитър на задкулисните отношения между политици, магистрати и бизнесмени – б.р.), който заяви, че е „омерзен” от ситуацията.

"Вече има втори участник, който потвърждава записите. И затова той трябва да обясни как са правени и режисирани ли са тези записи. Трябва да обясни защо чак сега говори. Да се спрягат компромати, за да се предпазят сами себе си е абсурдно. Това е изнудване", каза Захариева. Тя е на мнение, че прокуратурата трябва да разпита Мондешки именно заради твърденията му, че тези записи са направени, с цел да се притискат определени лица, сред които - и премиерът.

Захариева изрази недоумение от днешното заседание на ВСС, заради начина, по който протече дискусията за работа по европроекти. Иска или не иска, ВСС ще изпълнява пътната карта за съдебна реформа, а ако не иска да работи по тези проекти, то други институции ще се заемат с това, заяви тя.

Захариева беше категорична, че няма да допусне съдебната система да загуби евросредствата. "Електронно правосъдие ще има с или без участието на ВСС", категорична беше тя. Колкото до срещите с европрокурорите, Захариева каза, че никой до момента не е заявил желание да разговаря с тях при посещението, което предстои. Не съм съгласна, че информацията до европрокурорите се селектира, продължи тя.

"Нещата във ВСС са станали твърде лични. Премината е една граница в някои изказвания от част от членовете. Това не помага нито на атмосферата на работа, нито на кондицията. Отделя се твърде много време за излишни спорове", смята правосъдният министър.