Съдът в Лондон решава може ли да има Брекзит без решение на парламента

Според правни експерти делото най-накрая е постигнало някакъв баланс, след седмици на спорове около изхода му

Върховният съд на Лондон трябва да се произнесе днес по въпроса дали Тереза Мей има правото да прескочи парламента при активирането на Член 50, с който ще постави началото на излизането на Великобритания от ЕС.

 

Комисия от трима съдии ще се произнесе, като или ще разреши започването на процеса в края на март или ще разреши на депутатите да оспорят, и дори забавят, решението, пише британският в. „Индипендънт“.

Според правни експерти делото най-накрая е постигнало някакъв баланс, след седмици на спорове около изхода му.

В началото му правителството очакваше да получи лесна победа и да има правото да действа самостоятелно, но тримата съдии в комисията дадоха много по-скептични заявки, отколкото някой е очаквал, посочва още изданието. Ако загуби, парламентът ще може да повлияе на позицията на правителството по отношение на позицията на Великобритания, да настоява за редовни проверки на процеса по излизане и дори да реши кога да бъде активиран Член 50.

Подобно решение ще донесе сътресения на обитателите на „Даунинг стрийт“, които са изправени пред все повече критики за това, че не разполагат със стратегия за Брекзит. Очаква се обаче, независимо от решението, то да бъде обжалвано от загубилата страна във Върховния съд или дори в Европейския съд.