Обсъждат бюджетните закони за следващата година

Бюджетните закони за следващата година ще бъдат обсъдени от ресорната парламентарна комисия на първо четене

От следващата година минималната работна заплата ще се увеличи до 460 лева. Осигурителната вноска във фонд "Пенсии" ще нарасне с един процент, а възрастта за пенсиониране - с два месеца.
Пенсиите ще се увеличат с 2,4 на сто от 1 юли, а от 2017г. ще има текстове за улеснение на осиновителите, припомня социалният министър Зорница Русинова: 
"По-добра защита правата на родителите-осиновители, с възможност те да ползват всички права на отпуск до 5 години навършване на детето и политиката, свързана с подкрепа на работещите майки и стимула на майките, които са в майчинство през първата една година."
В здравната сфера:
"Разширява се обхватът и самият обем на профилактичните прегледи, увеличават се натоварванията в диспансерните прегледи при личните прегледи. Увеличава се, при специалистите, допълнителен профилактичен преглед. Има увеличение на параметрите и за болнична помощ и за лекарствени средства" - заяви здравният министър Петър Москов.
Приоритетите в централния бюджет са образованието и отбраната. Очаква се икономическият растеж да е по-слаб от тазгодиншния, а дефицитът да бъде 1,3 млрд. лева
"Ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев допълнително, който постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита" - каза финансовият министър Владислав Горанов и определи бюджета като консервативен, изпълним.
През 2017г. няма да се взема нов външен дълг, но от вътрешния пазар ще се изтеглят 1,2 млрд. лева под формата на държавни ценни книжа. По-голямата част от тях ще бъдат използвани за рефинансиране на стари задължения.