Задържаните сирийски граждани искали да се присъединят към Ислямска държава и Мюсюлмански братя

Тримата сирийци, подсъдими за тероризъм, криели в обувките си германските паспорти

Това стана ясно от разпита на гранични полицаи в съда. Сирийците са обвинени в това, че искали незаконно да преминат през страната ни, на път за Ислямска държава и Мюсюлмански братя, информират от БНТ.
Полицаите разказаха как през нощта сирийците били засечени от термокамерите да вървят към границата. При появата на патрула опитали да избягат, гонили ги близо 50 метра. После казали, че отиват в Турция, защото майката на единия била настанена в болница. След направена справка станало ясно, че ги издирват. Пред съда сирийците казаха, че граничните полицаи не са се идентифицирали, а паспортите скрили, защото чували, че се крадат. При закрити врата съдът разпита и таен свидетел, който е бил в една килия с подсъдимите.

"Той е поискан от прокуратурата, с оглед установяване на обстоятелства предмет на доказване и които се твърдят от обвинението. Каква е целта на пътуването на тримата подсъдими. Те са споделяли това в килията ли? Това не бих могла да изложа", заявява Детелина Ганчева, прокурор по делото.

Виждате, че прокуратурата няма съвсем достатъчно силни доказателствата, така че да закове тримата подсъдими. Събират се нови доказателства по време на процеса - ето сега тайният свидетел, който ще бъде разпитван, подхвърлените нови телефони, коментира Ивайло Абаджиев, адвокат на обвиняемите.