Грипът се очаква през януари

Общество

02-11-2016, 10:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Грипът все още заобикаля Плевен

Грипът удря все повече плевенчани

Няма грипна епидемия у нас засега

Няма грипна епидемия у нас засега - това каза д-р Ангел Кунчев в "Денят започва" по БНТ. Той уточни, че доколкото грипът е предвидим, епидемия може да се очаква през януари. Щамът, който епидемиолозите очакват тази година, е Хонконг. Той е характерен с класически грипни симптоми като температура и обща отпадналост.

Експертът препоръча да се обръщаме към лекар в такива случаи, защото заради самолечение можем да пропуснем момента, в който лекарствата са най-ефективни.

"Срещу грипа, слава Богу, има създадени антивирусни лекарства, които са специфични, влияят само на грипния вирус и са доста животоспасяващи. Тяхната ефективност е изключително добра в първите 1-2 дни от започването на заболяването. След това рязко спада и когато има най-голяма нужда от тях, обикновено вече е късно. Освен това е много вероятно да пропуснем бактериално усложнение, тъй като на фона на вирусната инфекция, която разрушава лигавицата, много лесно се развиват след това бактериални инфекции, които могат да бъдат повлияни с антибиотици, но когато е доказан бактериалният компонент. Вземането на антибиотик при всеки случай на грип или респираторно заболяване е абсолютно безпредметно", каза д-р Ангел Кунчев.