Министър Ангелкова: Очакваме да отчетем 11 млн. туристи до края на годината

Тези резултати се усещат в цялата страна и особено в туристически ориентирани общини

Туризмът е един от секторите, в които има най-голяма нужда от подготвени специалисти, а ръстовете през тази година и заявките за следващата потвърждават, че възходящото му развитие ще продължи. Затова ролята на училищата и университетите е ключова и в голяма степен от тях зависи конкурентното развитие на отрасъла. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на отбелязването на Деня на народните будители в  Русенския университет. Честването съвпада и с 60-годишния юбилей на ректора на висшето учебно заведение проф.  Велизара Пенчева и бе уважено от кмета на община Русе Пламен Стоилов, народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова, председателя на Общинския съвет проф. Христо Белоев, областния управител Стефко Бурджиев и др.
В отговор на журналистически въпрос министър Ангелкова съобщи, че до края на годината се очаква българските и чуждестранните туристи в страната ни да надхвърлят 11 млн. „Тези резултати се усещат в цялата страна и особено в туристически ориентирани общини като Русе“, подчерта Николина Ангелкова. По думите ѝ за първите осем месеца на 2016 г. пренощувалите лица в област Русе (чужденци и българи) са близо 61 хил. души. Отчита се ръст от 7,6% спрямо същия период на миналата година. За периода януари-август са реализирани почти 100 хил. нощувки в областта, което е близо 10% ръст. Приходите от тях вече достигат 5 млн. лв.
„Неслучайно сме избрали Русе и за координационен център по проектите в туризма за всичките 14 държави от Дунавския регион“, допълни министърът на туризма. Тя обясни, че в крайдунавския град е създаден българо-румънски Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия. България и Румъния са съкоординатори в сферата на туризма и културата, а звеното за подпомагане на дейността по нея за целия Дунавски регион е ситуирано в Русе.
„С Румъния сме подготвили три проекта на обща стойност над 3 млн. евро за инициативи в сферата на туризма по програма „Дунав“. Кандидатстваме и с проект за разработване на общи продукти за далечни пазари по Интерег V“, съобщи Николина Ангелкова. По-късно същия ден тези и други проектни предложения ще бъдат обсъждани на работна среща с представители на Общинското предприятие “Русе арт” (звено “Туризъм”), Съвместния секретариат по Приоритетна област 3 на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, в която ще участва министърът на туризма.