Цачева: България живее във времена на възраждащи се политически традиции

За мен са важни срещите с гражданите на България, с хората

В кампанията се следят изследванията, но това е приоритет на онези членове в моя щаб, които са политолози и социолози. За мен са важни срещите с гражданите на България, с хората. Мисля, че някъде в тази социология поне една нула е изпусната, но на 6 ноември ще бъде ясен резултатът, заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кандидатът за президент Цецка Цачева.

"Не, че социологията не е сериозна като наука, аз уважавам експертите в тази област, но и там има много политика, като всичко, което се случва в една предизборна кампания. Нека да оставим гражданите на България да си кажат думата с броя на бюлетините в урните на 6 ноември", коментира Цачева социологическите проучвания.
Кандидатът за "Дондуков" 2 увери, че гледа на президентския пост като на отговорна и безпристрастна позиция, нетолерираща една или друга политическа сила. По думите на Цачева именно тя е подходяща да стане следващият държавен глава на България, защото непрекъснато е пред камерите и хората я познават.

"Никога не съм толерирала една политическа сила, една парламентарна група, включително и моята - най-голямата парламентарна група. Дори и сега ми казват, че една идея по-строга съм била, но това е необходимо, за да се спазва правилникът. Мога да дам не малко примери, в които аз съм била достатъчно аргументирана, прекъсвайки и премиера, когато се е явявал на парламентарен контрол, тогава, когато не е спазвал правилника", посочи Цачева.

"Била съм и критикувана, била съм посочвана с пръст от моя лидер в НДК на партиен форум пред 6000 активисти заради това, че съм гласувала по различен начин, но и днес, ако трябваше да го направя, щях да го направя по същия начин", увери тя.

Кандидатът на ГЕРБ отбеляза още, че в последните 27 години България живее във времена на възраждащи се политически традиции и с това обясни нападките от другите политически сили, които също участват в надпреварата за гласовете на избирателите.

Що се отнася до казуса с АЕЦ "Белене", Цачева коментира: "Когато 2009 година влязох в политиката, без да познавам параметрите, по които се случва този проект, аз също съм разсъждавала, че това е един голям проект, който може да открие работни места. Но не само това е важното за един проект, а поредица въпросителни след това - с какви средства ще бъде изграден, може ли държавата да си го позволи, има ли обоснован икономически проект, като такъв ли е започнал той... Това е един политически проект, без икономическа обосновка, ако имаше такава, правителствата преди нас щяха да го направят необратим", заяви тя.