Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) се срещна с българи в Милано

Българската диаспора в Милано е сред най-динамично развиващите се в последните години

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) се срещна с българи в Милано в неделя, 30 октомври 2016 г. „Българската диаспора в Милано е сред най-динамично развиващите се в последните години. Разрастването на неделното училище, увеличаването на инициативите на българската асоциация и все по-отчетливото участие на български представители в местни културни събития го доказват. Винаги може да разчитате за съдействие от нас, евродепутатите и правителството, което работи активно в подкрепа на българските общности в чужбина, за което говорят и последните поправки в изборния кодекс, позволяващи откриването на повече секции зад граница“, заяви българският евродепутат.
По време на дискусията бяха обсъдени теми като подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС, ролята на Европарламента и работата на депутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП, възможности за партньорство и общи инициативи между организациите на българите, живеещи в различни точки по света, и други теми, интересуващи наброяващата над 20 000 души българска общност в Милано и областта Ломбардия.
Преди срещата българският евродепутат посети  сутрешната неделна литургия в българския храм “Свети Амвросий Медиолански” в града, отслужена от отец Стефан Паликаров, който в последствие се включи в дискусията. В нея участва и генералният консул на България в Милано Росен Руфев.
Срещата в Милано е продължение на традицията на евродепутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП да се срещат и разговарят с българската диаспора в Европа. В последните три години бяха проведени редица срещи с българските общности в Испания, Нидерландия, Белгия, Великобритания, Германия и други европейски страни.  В четвъртък, 3 ноември 2016 г. Ева Паунова и Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, ще се срещнат с българи в Париж, а ден по-късно, на 4 ноември, Ева Паунова и Андрей Ковачев ще разговарят с българската диаспора в Мадрид.