Александър Андреев, ЦИК: Всяка извинителна причина да не се гласува ще се преценява индивидуално

Задължителното гласуване може да отпадне в бъдеще

Всяка извинителна причина да не се гласува ще се преценява индивидуално на базата на предоставените от избирателя документи. Това обясни Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) пред Радио “Фокус“.

„Документът ще следва да бъде предоставен на общинската администрация, която води и избирателните регистри на населението, въз основа на които се изработват и избирателните списъци, тъй като единствената неблагоприятна последица е в случай, че избирателят не е гласувал в два поредни избора от един и същи вид, той да бъде заличен от избирателните списъци.

Андреев коментира, че така или иначе във връзка с цялата процедура законодателят е определил, че ще следва да бъдат изготвени правила, въз основа на които да бъдат уредени вписването в избирателните списъци, както и процедурата по предоставянето на извинителните документи. „Това е въпрос, които тепърва ще бъде разглеждан“, поясни още той.

Той припомни, че задължителното гласуване може да отпадне в бъдеще, тъй като за съобразността му вече има подадено искане за произнасяне към Конституционния съд. „Засега обаче задължителният вот е налице и всеки гражданин би трябвало да се съобрази с това“, подчерта говорителят на ЦИК.