Томислав Дончев: За еврокомисар имена в запас имаме достатъчно

Следва пренареждане на ЕК, а България ще се бори за максимално влиятелен и изгоден портфейл

“Когато една българка заема една от най-високите позиции в света, защото Световната банка е една от най-влиятелните световни организации, това няма как да бъде окачествено като провал. Напротив, въпреки мнителните коментари, които чуваме през последните ден-два, с това персонално постижение на г-жа Георгиева имаме право да се гордеем като българи”. Това коментира в студиото на “Тази сутрин” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на водещия във връзка с коментарите относно  напускането на Кристалина Георгиева от поста в ЕК.

“В конкретната ситуация става дума за нова, по-висока възможност, която няма как да бъда пропусната. Радвам се и се гордея и от позицията на г-жа Георгиева, и от тази на г-жа Бокова, защото две българки са на толкова високи постове в две световни организации“, заяви още Дончев и категорично отрече твърдения, че в случая с българския еврокомисар има отстраняване чрез повишаване. 

По думите му сега следва пренареждане в самата Европейска комисия, а ние ще се борим за максимално влиятелен и изгоден за нас портфейл.

"Кандидатури в запас имаме достатъчно", увери Дончев.

„Леко се притеснявам, че мине не мине месец -два, току ме пращате някъде – сякаш не си върша добре работата тук“, каза вицепремиерът по повод слуховете, че той може да е следващият български еврокомисар.

Какви ли не предизборни конфигурации сме виждали, но не знаех, че може да се вкара една от най-известните петролни компании в предизобрната ни кампания – не знам „Тотал“ да имат кандидат за президент. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV тезата, че съобщението за нефт в находището „Хан Аспарух“ идва много подходящо точно преди президентските избори.

Откриването на петрол в Черно море означава възможност за енергийна независимост, посочи Дончев.

Според вицепремиера потенциалът за нефт и газ в дълбоко Черно море е голям и диверсификацията е възможна. Тепърва обаче предстоят замерванията за количество и рентабилност на извличането.

По думите му един сондаж струва 150 млн. евро. „Става дума за много ранен етап при сондаж на 6 км. Има примери за извличане на петрол и от 12 км, но фазата на проучвания още е много начална“, посочи той.

В отговор на въпрос по темата за АЕЦ "Белене”, вицепремиерът коментира, че Делян Добрев е постъпил достойно, като се е отказал от депутатския си имунитет. „Убеден съм, че Делян Дорев ще има възможност да докаже невинността си. Не искам да давам акъл на прокуратурата, но няма как този, който е спрял проектът, да е виновен“, подчерта Томислав Дончев. 

По думите му, има документи, които ще покажат, че дори и при спрян проект в някои договори може да има клаузи, неустойките по които са по-високи отколкото самите плащания.

На въпрос дали има шанс да бъде подновен отново АЕЦ "Белене", вицепремиерът посочи, че при всяко едно положение проектът трябва да бъде оценен от гледна точка на сигурност и безопасност и на второ място според икономическите ползи. Проектът трябва да бъде третиран като пазарен, а такъв той никога не е бил - той е бил емоционален, спонтанен, корупционен, но не и пазарен.

По темата дали поне единият реактор може да бъде използван в АЕЦ "Козлодуй", Дончев заяви, че като имаме копче, не нужно да пришиваме балтон, от който нямаме нужда. По думите му и на този въпрос трябва да гледа пазарно. “За да се строи трябва да се мисли дали имаме възможност да продаваме електроенергия и къде”, обобщи вицепремиерът.

"Трябва да се направи ясен анализ на разходи и ползи", повтори Дончев и посочи, че ще се чака да се появи инвеститор, който да предложи пазарен план.

Анализът на предложенията и възможностите няма да се случи само и единствено във формат Министерски съвет, увери Дончев и допълни, че при протичане на ясни и прозрачни процедури това би могло да стане до средата на следващата година.

На искане да коментира промените в Изборния кодекс, които депутатите направиха едва миналата седмица, Томислав Дончев заяви, че промени е трябвало да има, но не и в последния момент, тъй като това поставя под страхотно напрежение отговорните и работещите за изборите, а и пада сянка на съмнение дали те ще бъдат успешни. Риск за изборния процес няма, заключи Томислав Дончев.

 

Пълно видео от интервюто можете да видите ТУК