Автомобилни превозвачи организират протест на шест гранични пункта

Целта на протеста е да покаже, че от бавното пропускане през границата страда цялата българска икономика

Български превозвачи предупредиха, че ще предприемат протестни действия тази сутрин на основните гранични пропускателни пунктове, предаде БНР. Причината е "нетърпимото", според тях, положение на границата от последните няколко месеца. Шофьорите са принудени да чакат по 40-50 часа, за да преминат границата, без да получат обяснение от държавните институции. Това не само поставя превозвачите в "нечовешки условия", но и нанася щети на българската икономика за стотици хиляди левове, сочат от Съюза на международните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи и още няколко браншови организации.

Заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов заяви, че целта на протеста е да покаже, че от бавното пропускане през границата страда цялата българска икономика: "Това си е едно постоянно нещо, което ние не можем да си го обясним. Проведохме срещи с държавните структури, които отговарят за КПП-тата. Абсолютно никакво обяснение не дадоха. Ние престанахме да смятаме нашите загуби, защото не смятаме никъде плюсове, а отвсякъде се трупат минуси. Така че… ефектът за бизнеса е… не само за транспортния бизнес, а и за икономиката на страната".

По предварителна информация протестните действия ще обхванат от 10.00 до 12.00 часа днес зоните на шест контролно-пропускателни пункта: "Капитан Андреево" и "Лесово" на границата с Турция, на гръцката граница – "Кулата", на сръбската – "Калотина", и на румънската – "Дунав мост" – Русе и "Дунав мост" – Видин.

Не е ясно дали превозвачите възнамеряват да блокират трафика по това време.