В Турция арестуваха главния редактор на "Джумхюриет"

Извършени са обиски и в домовете на още няколко ръководители и редактори на вестника

Главният редактор на турския опозиционен вестник "Джумхюриет" - Мурад Сабунчу, е бил задържан от турската полиция, съобщиха телевизия СиЕнЕн Тюрк и БТА. 

Извършени са обиски и в домовете на още няколко ръководители и редактори на вестника. Издадени са заповеди за задържането на общо 13 журналисти от вестника. Не се съобщават причините за задържането на главния редактор и за обиските. 

Предишният главен редактор на „Джумхуриет“ Джан Дюндар бе осъден през май тази година заедно със своя колега Ердем Гюл на пет години затвор, за разкритието, че турските тайни служби са снабдявали сирийски бунтовници с оръжие. Двамата бяха признати за виновни за разкриване на държавни тайни. Обвиненията срещу тях са за публикации от миналата година за предполагаеми доставки на оръжие от Турция за ислямистки бунтовници в Сирия.

Информацията за днешния арест идва два дни, след като турското правителство закри 15 медии, включително кюрдски информационни агенции, и уволни около 10 000 държавни служители и хора от силите за сигурност с издадени в събота два нови указа.