Стотици прекараха нощта на открито след вчерашния силен трус в Италия

Свят

31-10-2016, 08:43

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Земетресение от 6,6 по Рихтер разтърси Япония

Трусовете могат да продължат още 1-2 месеца

Трусовете в Италия продължават. Последният беше снощи в 20 часа местно време. Учените казват, че това е нещо като ефекта на доминото – всеки по-голям трус предизвиква серия от други. Предупреждават, че те ще продължат още 1-2 месеца и, че ще има и други силни земетресения от 5 по скалата на Рихтер”, съобщават по Нова тв. Хората в най-пострадалите села са евакуирани. Италианските власти са помолили пострадалите да отидат на хотел, за да не се чувстват изоставени и дори са готови хотелските структури да ги приютят през целия зимен сезон.

Стотици прекараха нощта на открито след вчерашния силен трус в Централна Италия. Наложи се хората да бъдат евакуирани към крайбрежието. Информация за загинали няма, ранените са 20.

Извън епицентъра пътищата са затворени, училищата също, няма електричество, няма вода. Много хора още живеят в къщи, които са рискови, но предпочитат да останат там.
В Рим и в други големи градове също има сериозни разрушения, но в момента цялото внимание е насочено към епицентъра в село Норча. Няма човешки жертви, но хиляди са останали без домове.

Земетресението вчера е било най-силно, защото се е освободила 10 пъти по-голяма енергия, отколкото предишния път.

„Няма гаранция, че няма да има други, по-силни земетресения, не се знае и докога ще продължат”, коментира проф. д-р Светослав Симеонов, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите му с най-ниска сеизмична устойчивост са сгради, в които са правени сериозни преустройства – когато са премахнати носещи елементи.