Силните трусове на Апенините не стихват

20 души са ранени по първоначална информация

Нов трус, най-страшният от 36 години насам, със сила 6.5 по Рихтер разтърси централна Италия, съобщи БНТ. 20 души са ранени по първоначална информация. Жертви няма, тъй като районът беше евакуиран заради серията от трусове през последните два месеца. Страх, падащи като кули от карти сгради и дълбоки процепи в земната повърхност - поредното люлеене на земята остави след себе си апокалиптични картини.

Епицентърът на земетресението, което разтърси Централна Италия, е на 6 километра от Норча, исторически град в областта Перуджа, смятан за родното място на свети Бенедикт. При труса пострада базиликата, построена в чест на светеца-покровител на града. Монаси и монахини бяха изведени от местния манастир.

"Молехме се, когато това се случи. От манастира взехме най-ценните вещи - библията. книги и псалтира. Бяхме смели, защото бяхме у дома и Бог ни закриля".

Старата част на Камарино е евакуирана след труса от 26 октомври, но днес има нови щети. Също както в изстрадалия Аматриче, където стара кула с камбана, преживяла предишните трусове, сега се срути. Земетресението беше усетено във Болоня, Флоренция, Венеция и Рим.

Джо Айело: "Цялата къща се разлюля, никога преди това не се люляла така. Сградата вибрираше. Не беше за вярване".
Лий Харолд: "Бяхме в хотела и към осем часа стаята се разлюля. Жена ми много се уплаши. Не искаме да преживяваме отново такова нещо".

Премиерът Ренци обеща скорошно възстановяване: "Призовавам всички италианци да покажат щедрост и кураж, но също и отговорност. Ще построим наново домове, църкви и офиси".

Папа Франциск също изрази съчувствие и солидарност: "Моля се за ранените ,за семействата , които пострадаха най-много и за хората , които работят на място, за да помагат."

Днешното земетресение е само четири дни след двата труса от 5.5 и 6.1 по Рихтер в централна Италия.