Бойко Борисов: На първи тур ще се "преброят" партиите, на втори всички ще играят срещу нас

Имаме нужда от човек като Цачева. В тежки времена ни трябва стабилен човек, с тежест, който е готов и да преглътне и да изслуша

"Още през лятото реших, че Цецка Цачева ще бъде нашият кандидат. В тежки времена ни трябва стабилен човек, с тежест, който е готов и да преглътне и да изслуша. Имаме нужда от такъв човек. Не се подвеждам по популизъм", заяви пред бТВ премиерът Бойко Борисов.

"Това, че президентът трябва да бъде надпартиен, не означава че той скъсва с принципите си, тезите си, не мога да бъда различна от център-дясното пространство, но ще работя така, че да защитя интересите дори и на нашите опоненти. В парламента никога не не съм толерирала нашата партия и смятам, че съм постигнала тази надпартийност, която е задължителна за президента", заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева.

"Аз вярвам, че парламентарната република е най-демократичната форма на управление. Това, че президентът се избира пряко от народа, му дава допълнителна легитимация. В последните години имахме две политически кризи и те не можеха да бъдат решени от парламента, който беше породил тези кризи", припомни тя.

Борисов отново повтори, че кандидатурата на Росен Плевнелиев за еврокомисар не се обсъжда, тъй като неговият мандат продължава до януари 2017 година.

"Утре ще разговарям с Юнкер, искам да видя техните нагласи, преди да предложим друга кандидатура", отговори той на въпроса дали вече има кандидатура на мястото на Кристалина Георгиева.

"Ако бях президент, след неубедителното представяне на Ирина Бокова щях да го посъветвам да потърси успешна кандидатура. За съжаление, се оказа, че Източна Европа не е достатъчно обединена, за да издигне и отстои своя кандидатура", каза Цачева.

"Никакъв шанс нямаха нито Бокова, нито Кристалина Георгиева, защото точно в седмицата на избора отношенията между Запада и Изтока се влошиха много рязко. И двете имаха по една червена бюлетина. Нямаше възможност да спечели някоя от тях", призна Борисов. "Отношенията между САЩ и Русия толкова се влошиха, че съм много притеснен за развитието им", каза още Борисов.

"За съжаление само господин Борисов ясно заяви, че ще носи политическа отговорност, ако не успеем в избори. Другите се скриха зад инициативни комитети", коментира Цачева.

"На първия тур ще се "преброят" партиите, това е факт. Ако на първи тур не сме на първо място, ще има оставка, но не и ако не спечелим на втория тур. На втори тур ще се борим срещу всички. БСП няма да поемат отговорност, защото се скриха", заяви Борисов. Той отрече, че коледните надбавки за пенсионерите са обявени предизборно.

"Първо сме го правили пет пъти досега и второ - утре се гледа бюджета за следващата година", каза още той.

"Интересът на българските граждани няма как да не е национален интерес, те са в синхрон", коментира Цецка Цачева.

На въпрос какво искаме от Турция на тези избори и това ли е причината да връщаме турски граждани без решение на съда, Борисов отговори:  "Не искам да обременявам хората със страховете си, явно много внимателно наблюдавам тези процеси, които стават в натовска Турция. Основните усилия на държавата са насочени да защитим България от тези стотици хиляди мигранти, които не бягат от войната".

Водещият в ефир покани Цецка Цачева на дебат в сутрешния блок, на което тя отговори, че до момента няма такава покана. "Нямам проблеми да участвам в дебат с когото и да било. Но това е въпрос с отворен отговор", отговори Цачева, а Борисов заяви, че е възмутен от начина, по който се провеждат дебатите и рекламата, която си правят останалите кандидати. Водещият обаче продължи да пита дали Цачева ще отиде и какво би я посъветвал Борисов. "Ако това време, в което водим този разговор, бяхте отделили за конкретни въпроси, щяхте да получите конкретни отговори", отговори Цачева.