Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков и народни представители се срещнаха с българи в Атина

Правителството на Бойко Борисов и държавните институции в България работят така, че вие да можете да се върнете вкъщи

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и народните представители от ГЕРБ Ирена Соколова, Снежана Дукова, Мария Белова и Нели Петрова се срещнаха с българи в Атина. По време на събитието присъстващите отправиха своите питания към представителите на ГЕРБ по всички актуални теми, свързани с политическия и обществен живот в България. Хората се интересуваха за мястото на страната ни е Европа и за предстоящите избори за президент и вицепрезидент на Република България. Бяха засегнати теми като образование, култура, заетост сред младите и земеделие.
„Правителството на Бойко Борисов и държавните институции в България работят така, че вие да можете да се върнете вкъщи. Всички ние искаме да осигурим такива условия, че сънародниците ни да могат да живеят достойно и да имат стабилни доходи в България. Благодарение на усилията на правителството ръстът на икономиката у нас се повишава, процентът на безработицата е нисък и държавата отпуска допълнително пари за образование, здравеопазване и енергийна ефективност. Над милион и 200 хиляди пенсионери ще получат по 40 лева коледни добавки. Предстои ни още много работа, но нещата се случват и България се движи напред“, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.
Зам.-председателят на Комисията по култура и медии и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова заяви, че се прави реформа в образователната система и в културния живот на България. По думите й, културният живот в страната е възроден. „Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев заявява като свой приоритет образованата и просперираща нация. Освен това те винаги са имали нескрит сантимента си към българските граждани, които живеят в чужбина. Няма мероприятие, на което г-жа Цачева да не разкаже, че иска децата на България да се върнат в родината си, тъй като и нейният син учи в чужбина. Уверени сме, че като президент и вицепрезидент на България те ще настояват за създаването на такива условия за живеене и работа, че всички вие да можете да се върнете“, подчерта Соколова.
Присъстващите поставиха въпроса за възобновяване на дейността на Българския културен институт в Атина, който е в западнало състояние. Ирена Соколова пое ангажимент да провери каква е ситуацията с института и да уведоми хората за възможностите за възобновяване на неговата дейност.
Снежана Дукова, която е член на Комисията по образование и на Комисията по взаимодействие с гражданските организации в 43-ото Народно събрание, обясни пред българските граждани в Атина, че всеки глас на 6-ти ноември е важен за България. „Всички трябва да упражним конституционното си право на глас, за да гарантираме стабилността на страната. Не можем да позволим държавата отново да навлезе в спирала на нестабилност. Големите градове се преобразиха, европейската солидарност се усеща и в най-малките населени места. Българите, които по една или друга причина живеят извън границите на страната, малко по малко започнаха да се завръщат по родните си места“, обясни Дукова.
Мария Белова - член на Комисията по земеделие и храни и на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, разясни пред присъстващите земеделските политики. Тя обясни, че земеделските производители получават голяма подкрепа както от държавата, така и от Европа.
Народният представител от ГЕРБ Нели Петрова бе категорична, че българите в чужбина не са забравени от държавата. По думите й, в момента в България има недостиг на работна ръка в много области на страната.