Нов трус от 4,6 край Норча в Централна Италия

Ранените са двайсет души, някои от които сериозно

Утре правителството на Италия ще обяви мерките, необходими за създалата се нова, допълнителна критична ситуация  във вече обявените зони с извънредно положение. Това каза премиерът Матео Ренци на специална пресконференция в Рим, предаде БНР. Ренци определи случващото се за чудо, защото нито на 26-и октомври, нито днес има жертви от разрушенията, защото хората в голямата си част не са били по домовете си.

От Европейския съюз информираха Италия да не се притеснява за ползване на средства. Днес станаха срутвания там, където на 26-и октомври нямаше големи щети, като в Толентино и Норча, където предимно се спасяват хора. Ранените са двайсет души, някои от които сериозно и откарани с хеликоптери в болница но без опасност за живота.

Проблемът не е само в големите разрушения, загубата на исторически паметници и щетите за местната икономика, но и в нарастващия брой на хората, които остават без подслон. Само за област Марке броят им може да се окаже към 100 000 души. Прави се всичко възможно те да бъдат настанени на топло и сигурно, но някои от тях не желаят да оставят родните си места. Има изолирани махали.

Преди по-малко от час, отново край Норча, бе регистриран трус с магнитуд 4,6 по Рихтер. Градът е пълен с исторически символи, където напълно са разрушени църквата „Св. Мария” и базиликата  „Св. Бенедикт”. Любопитен факт е, че Св. Бенедикт от Норча е един от покровителите на Европа.

Папа Франциск заяви, че се моли за пострадалите от най-голямото земетресение  в Италия. По време на традиционната неделна католическа молитва във Ватикана, папа Франциск изрази солидарността си към хората от районите, засегнати от турса: "Изказвам близостта си към населението на централна Италия, която беше разтърсена от земетресение. Тази сутрин имаше силен трус. Моля се за ранените и за семействата, които са пострадали и за хората, участващи в спасителните акции и първа помощ. Нека Бог им даде сила и Богородица да се грижи за тях".