Кипър вече е разделен на две часови зони

След 42 години етническо разделение от днес островът живее и с разлика от 1 час във времето между северната и южната му част

От днес в Кипър един от най-трудните въпроси е “Колко е часът”? Малката страна, освен, че е етнически разделена, вече е разделена и в две часови зони, а столицата й Никозия, освен, че е последната в света столица, разделена от демаркационна линия и телени огради, е и единствената столица с различно часово време, съобщава БНР.

Странната ситуация се създаде, тъй като признатата само от Анкара Севернокипърска турска република последва Турция и не премина тази нощ към зимното часово време, както направи международно признатата Република Кипър. Така след 42 години етническо разделение, от днес островът живее и с разлика от 1 час във времето между северната и южната му част, между кипърските гърци и кипърските турци.

Това ще създаде много практически затруднения като цяло за контактите между двете кипърски общности, за многото кипърски турци, които работят в южната част на страната, за кипърските турски ученици, които се обучават в училища в кипърската гръцка част.

Отказът от смяна на времето бе коментиран като политическо решение още през септември, когато той бе обявен. В момента, когато преговорите за обединяване на разделената страна и за утвърждаването й като модерна европейска държава са в критична фаза, кипърските турци отново избраха Турция, вместо Европа, бяха много от коментарите.

Кипърската турска страна се аргументира с практически съображения. Северната част на Кипър е свързана пряко с Турция чрез банковия сектор, въздушен транспорт, бизнес и търговия. Евентуална часова разлика между острова и Турция ще създаде огромни проблеми с графиците на полетите, които са само от и за Турция, с работата на банките, които оперират с банки единствено от Турция.

Действието на две часови зони в Кипър предизвика огромен дебат сред кипърските гърци и кипърските турци, които приеха новата ситуация с гняв, забавление и ирония. Повечето я оценяват като абсурдна и неприемлива, с отрицателен психологически ефект, тъй като всяко пресичане на демаркационната линия ще означава попадане в различно време.

Като мирен протест хората от двете части на острова бяха приканени да се включат в кампанията “Разделени по време, обединени от надежда”, като направят селфи днес, при залез слънце, който ще настъпи с един час разлика. В социалната мрежа вече се подготвя и посрещане на Нова година на разделителната линия в Никозия като пътуване във времето.