Първи преки президентски избори в Молдова от 20 години

Основните съперници за поста са Игор Додон и Мая Санду

В Молдова днес ще се проведат първите преки избори за президент от близо 20 години насам. Основните съперници за поста - Игор Додон от социалистическата партия и Мая Санду от дясноцентристката Партия на действието и солидарността, се обявиха за диаметрално различни насоки на външната политика на страната. 
Додон, който бе министър на икономиката в правителството на комунистите от 2006 до 2009 година, обещава, че ще възстанови „стратегическото партньорство“ с Русия. Той смята, че съдебните реформи, изисквани от Брюксел, са в интерес на Молдова, но същевременно изтъква, че страната му, в която средната месечна заплата се равнява на около 430 лева, не е получила нищо добро от Европейския съюз, откакто сключи споразумението за асоцииране през 2014 година. 
От своя страна, бившият служител на Световната банка Мая Санду, твърди, че само европейската интеграция ще гарантира „истински демокрация и просперитет“. Санду получи подкрепа от управляващата Демократическа партия, но предварителните допитвания сочат за победител на днешния вот Игор Додон.