ООН отхвърли Русия за член на Съвета по правата на човека

Това е първият случай, в който страна - постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, се проваля при избора за Съвета по човешките права, откакто е създадена организацията

Русия няма бъде член на Съвета на ООН по правата на човека. Унгария и Хърватия победиха Москва в гласуването кой ще заеме две от местата в Съвета, предназначени за представители от Източна Европа. Гласуването беше в петък вечерта, а загубата на Русия е дипломатическата цена, която страната трябваше да плати заради войната в Сирия, съобщи "Гардиън".

Това е първият случай, в който страна - постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, се проваля при избора за Съвета по човешките права, откакто е създадена организацията преди десетилетие. Изборът бе съпроводен с кампания на организации по човешките права, които бяха против членство на Русия заради ролята ѝ в бомбардировки над Сирия, най-вече над Апепо. Представителят на Москва в ООН Виталий Чуркин е омаловажил резултата от вота, казвайки, че двете държави, които побеждават Русия при гласуването, "не са така изложени на ветровете в световната дипломация”, за разлика от Русия.

Организациите в защита на човешките права водеха кампания и срещу избора на Саудитска Арабия в Съвета на ООН заради големия брой цивилни жертви заради бомбардировките над Йемен, но въпреки това кралството спечели едно от четирите места в Съвета по човешките права, резервирани за страните от Азиатско-Тихоокеанския регион

Генералната асамблея на ООН, в която членуват 193 държави, избра 14 членове на Съвета, основната организация към ООН, ангажирана с опазването на човешките права. В него участват 47 страни. Бразилия, Китай, Куба, Египет, Ирак, Япония, Руанда, Южна Африка, Тунис, Великобритания и САЩ също получиха местата си в органа.

 

"Русия си заслужава загубата, но това само ще увеличи неуважението на Москва към ООН", е заявил Ричард Гоуан, експерт на ООН в Европейския съвет по международни отношения, цитиран от "Гардиън" - Руснаците наистина се интересуват най-вече от Съвета за сигурност и те вероятно могат да отговарят на загубата с още намеса в Сирия или в други кризи"

В момента Русия председателства Съвета за сигурност на ООН, припомня "Гардиън". Но Москва отблъсна голяма част от страните членки на ООН заради подкрепата си за режима на Башар Асад в Сирия и участието си в бомбардировките над градове под контрола на сирийската опозиция. Москва отправяше и словесни атаки срешу представите на ООН, критикуващи въздушните удари.

Вчера Русия бомбардира болница,  днес иска да стане член на Съвета за правата на човека. Сега се чуди защо пропусна този шанс.

Във вторник Чуркин неглижира и изводите на разследването на ООН, според които режимът в Сирия е използвал химическо оръжие.