В Тайланд отдават последна почит на крал Адулядет

Крал Пумипон Адулядет е избрал своя наследник още през 2002 г.

Големият дворец в тайландската столица Банкок вече пропуска хиляди хора, които искат да се поклонят пред тленните останки на покойния крал Пумипон Адулядет.

От 5 часа сутринта опечалените, облечени в черно или в официални униформи, отдават последна почит пред Кралската урна, поставена до ковчега на Пумипон. Големият дворец е определил дневна квота от 10 000 посетители.

BBC отбелязва, че кралят е бил дълбоко почитан в цялата страна, дори е бил обожествяван. Той почина на 13 октомври, на 88-годишна възраст,  като все още не е определена дата за кремация, макар да се очаква церемонията да е след една година. 

Припомняме, че Кралят на Тайланд Пумипон Адулядет - най-дълго управлявалият монарх в света -почина в болницата Сирирадж, след като през по-голямата част от последното десетилетие бе лекуван от редица болести. Въпреки че лекарите направили всичко по силите си, състоянието на краля така и не се подобри.

Пумипон, който се възкачи на трона на 9 юни 1946 г., бе възприеман като обединяващо звено в политически разделената страна в продължение на седем десетилетия.

Премиерът на Тайланд ген. Прают Чан Оча обяви едногодишен траурен период. 30 дни след кончината на краля обществените сгради са с наполовина спуснати знамена, държавните служители са призовани да ходят облечени в черно цяла година, а хората - да не организират никакви тържества в рамките на месец след смъртта.

Министър-председателят заяви, че смъртта на Пумипон е най-голямата загуба, която Тайланд е претърпявал от кончината на неговия брат, крал Рама Осми, през 1946 година. "Седемдесетгодишното царуване на Пумипон приключи", каза Прают Чан Оча, който завзе властта в Тайланд през 2014 г. с военен преврат.

Премиерът каза, че Пумипон е избрал своя наследник още през 2002 г. и че правителството ще информира парламента за неговия избор. Едва след кремацията може да се състои и коронацията на престолонаследника - принц Ваджиралонгкорн.